kostas_exarhia έγραψε: ↑Παρ 30 Ιούλ 2021, 14:34
Καλησπέρα σε όλους (και όλες ελπίζω αν και δεν το πιστεύω και πολύ),
δυστυχώς ανήκω στην μεγάλη πλειοψηφία που είναι ανενεργά μέλη του φόρουμ. Δεν είχα συνειδητοποιήσει την όλη δράση για το ζήτημα πριν από το περιστατικό με τη δολοφονία του Κωστή, της φώκιας στην Αλόνησσο. Με αφορμή αυτό έμαθα για την πρωτοβουλία από ένα μέλος της ομάδας και έκατσα και διάβασα τη διακύρηξη και την από κάτω συζήτηση.
Καταρχάς να πω ότι νιώθω βαθιά συγκινημένος που υπάρχουν τόσα άτομα με τόσο ποιοτική και ηθική οπτική πάνω στο θέμα. Πιστεύω πως ένας τέτοιος πυρήνας, αν οργανωθεί, όπως γίνεται τώρα με αυτή την πρωτοβουλία, είναι ικανός να διασπείρει μια ολόκληρη κουλτούρα σε χιλιάδες άλλους ΥΑς εκεί έξω. Και δεν πρέπει να απογοητεύεστε που είναι 200-300 άτομα ο πυρήνας, ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε με 30 νοματαίους πήγανε και ρίξανε το καθεστώς στην Κούβα! 300 άτομα με σύμπνοια και συνείδηση είναι στρατός που μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα.
Για παράδειγμα, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται σε σχέση με το κόψιμο της ουράς θα ήθελα να εκφέρω μια σχετικά αναλυτική άποψη για το ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί και να παγιωθεί.
Ναι, θα είναι κρίμα κάποιος που κατά τα άλλα είναι απόλυτα νόμιμος και ηθικός να φάει πρόστιμο επειδή ξέχασε να κόψει την ουρά και είναι σίγουρο πως στην αρχή αυτό θα συμβεί για πολλούς. Παρόλαυτά, όλα είναι θέμα
συνήθειας. Όταν ξεκίνησα να κάνω ψαροντούφεκο, δεν θανάτωνα τα ψάρια κατευθείαν. Τα άφηνα ζωντανά μέχρι να βγω έξω από τη θάλασσα. Μετά κάποιος μου το σχολίασε, το κατάλαβα και άρχισα να θανατώνω άμεσα με το ανέβασμα. Επίσης αρχικά δεν καθάριζα εντόσθια και βράγχια και τα πήγαινα σπίτι έτσι. Μετά με ενημέρωσαν ότι αυτό δεν ήταν καλό για τη γεύση τους και άρχισα να καθαρίζω εντόσθια και βράγχια αμέσως. Όταν πρωτοπήρα φακό τον χρησιμοποιούσα συνεχώς μέχρι που έμαθα ότι ήταν παράνομο, το σκέφτηκα, κατάλαβα ότι ήταν ανήθικο να έχω ένα τέτοιο πλεονέκτημα προς τα ψάρια και πλέον τον έχω να κάθεται στη σημαδούρα. Όλα είναι θέμα συνήθειας.
Κατά δεύτερον, αν οι περισσότεροι συνειδητοί ΥΑς αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια, αυτό θα γίνει κτήμα και των υπολοίπων. Πόσες φορές βγαίνετε από ένα ψάρεμα και σας πλησιάζουν παιδάκια να δουν τι πιάσατε; Και τα παιδιά έχουν πάντα ερωτήσεις. Άμα δούνε όλα τα ψάρια να έχουν κομμένες ουρές θα ρωτήσουν. Και είναι χρέος μας να απαντήσουμε και να τους πούμε να το πούνε στην οικογένειά τους. Ξέρετε, σε πολλές περιπτώσεις η παιδεία δεν έρχεται από τους γονείς στα παιδιά αλλά αντίστροφα. Οι μεγάλοι αλλάζουν δύσκολα αλλά οι νέοι είναι πολύ πιο ικανοί και πρόθυμοι να αποκτήσουν καλές συνήθειες. Εγώ έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια στη μάνα μου να μην αγοράζει ψάρια μικρότερα από το ελάχιστο μέγεθος. Της πήρε χρόνο γιατί προτιμούσε δυο μικρές τσιπούρες από μια μεγάλη αλλά το συνήθισε. Αντίστοιχα, πρώτα μαθαίνουν τα παιδιά να ανακυκλώνουν και μετά πείθουν τους γονείς να το κάνουν.
Θα προσπαθήσω να είμαι πιο ενεργός στο φόρουμ, αν και είναι δύσκολο μια που πλέον είμαι κάτοικος εξωτερικού (άτιμη ξενιτιά..).
Θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς και πολλά συγχαρητήρια σε όλους. Ισχύς εν τη ενώσει!