Καλημερα σε ολους!
Προσφατα εχω ξεκινησει και κανω καρτερια στα ρηχα και εχω αντιμετωπισει μια δυσκολια στο να μενω στον βυθο σε μικρα βαθη. Ειμαι 1.88 90 κιλα και φοραω 5mm στολη pathos. Επισης τα ποδια μου τεινουν να ανεβαινουν προς την επιφανεια (λογικο).
Χρησιμοποιω 10 βαριδια του κιλου σε ελαστικη ζωνη κατι το οποιο δεν με βολευει καθως ειναι πολλα τα βαριδια και δεν μπορει να σφιξει η ζωνη επαρκως με αποτελεσμα να ειναι λασκα και να κινειται κατα τη διαρκεια της βουτιας.
1. Θεωρειτε οτι τα 10 κιλα επαρκουν ή θα πρεπει να βαλω κι αλλα στα ποδια ή στην πλατη.
2. Θα ταν καλη ιδεα να παρω 2κιλα βαριδια για να γλιτωσω χωρο στη ζωνη ή οχι
3. Το καρτερι σαν τεχνικη αποσκοπει στο να ρθει το ψαρι κοντα μας. Πως ομως συμβαινει αυτο; Τα ψαρια μας αντιλαμβανονται απο μακρια και ερχονται απο περιεργεια να δουν τι παιζει ή απλα τα περιμενουμε μπας και περασουν;
4. Ποια πεδιλα θα προτεινατε να παρω εως 100 ευρω για ψαρεματα μεχρι 10 μετρα;
Οποιαδηποτε βοηθεια καλοδεχουμενη!
ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΡΤΕΡΙ
Re: ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΡΤΕΡΙ
Και παλι γεια σου φιλε.
Για ρηχα λοιπον πρεπει οπωσδηποτε να προμηθευτεις γιλεκο πλατης. Θα βαζεις σε αυτο 3- 4 κιλα και τα υπολοιπα στη ζωνη. Το ποσα θα βαζεις συνολικα θα το βρης μονος σου , γιατι εξαρταται απο το βαθος που ψαρευεις και τη σωματοδομη σου. Πχ στα 2 μετρα βαθος τα 10 κιλα μπορει να ειναι λιγα . Στα 10-12 ομως μπορει να ειναι πολλα.
Ως προς το ρηχο καρτερι: Δεν κανουμε ρηχο καρτερι οταν εχουμε οπτικη επαφη με το ψαρι. Μας βλεπει την ωρα που βουταμε και φευγει.
Το καρτερι γινεται σε μερη που γνωριζουμε οτι κυκλοφορανε ψαρια. Τωρα , αναλογα με το ειδος τους, ειτε ερχονται επιθετικα να δουν τι τρεχει ( πχ λαυρακια , συναγριδες), ειτε αλλαζουν την πορεια τους, ωστε να περασουν σχετικα κοντα μας ( πελαγισια,
Λουτσοι, λιτσες, γοφαρια, τσιπουρες πιο δυσκολα), ειτε απλα φανερωνουν την υπαρξη τους, βγαινοντας και παρατηρωντας μας απο το μερος που κρυβονται, χωρις να πλησιαζουν ( μαυρα κυριως , στηρες ροφοι κλπ).
Καρτερι δεν γινεται μονο στο βυθο αλλα και στην επιφανεια.
Παντως , σε ολες τις περιπτωσεις , πρεπει να μαθεις να κρυβεσαι καλα στις σκιες των βραχων , να χρησιμοποιεις το αναγλυφο του βυθου και των βραχων της ακτης, να μην κανεις θορυβο , να χρησιμοποιεις για την κινηση σου τα πεδιλα οσο γινεται λιγοτερο και αθορυβα. Με δυο λογια: ταπεινα και υπουλα.
Ολα αυτα φυσικα δεν μαθαινονται στη θεωρια αλλα στην πραξη μεσα στο νερο. Αν σαρεσει και ασχοληθεις με το χομπυ αυτο θα καταλαβεις πως γινεται η δουλεια. Θα σε βοηθησει πολυ η παρεα και το ψαρεμα με πιο εμπειρους.
Για ρηχα λοιπον πρεπει οπωσδηποτε να προμηθευτεις γιλεκο πλατης. Θα βαζεις σε αυτο 3- 4 κιλα και τα υπολοιπα στη ζωνη. Το ποσα θα βαζεις συνολικα θα το βρης μονος σου , γιατι εξαρταται απο το βαθος που ψαρευεις και τη σωματοδομη σου. Πχ στα 2 μετρα βαθος τα 10 κιλα μπορει να ειναι λιγα . Στα 10-12 ομως μπορει να ειναι πολλα.
Ως προς το ρηχο καρτερι: Δεν κανουμε ρηχο καρτερι οταν εχουμε οπτικη επαφη με το ψαρι. Μας βλεπει την ωρα που βουταμε και φευγει.
Το καρτερι γινεται σε μερη που γνωριζουμε οτι κυκλοφορανε ψαρια. Τωρα , αναλογα με το ειδος τους, ειτε ερχονται επιθετικα να δουν τι τρεχει ( πχ λαυρακια , συναγριδες), ειτε αλλαζουν την πορεια τους, ωστε να περασουν σχετικα κοντα μας ( πελαγισια,
Λουτσοι, λιτσες, γοφαρια, τσιπουρες πιο δυσκολα), ειτε απλα φανερωνουν την υπαρξη τους, βγαινοντας και παρατηρωντας μας απο το μερος που κρυβονται, χωρις να πλησιαζουν ( μαυρα κυριως , στηρες ροφοι κλπ).
Καρτερι δεν γινεται μονο στο βυθο αλλα και στην επιφανεια.
Παντως , σε ολες τις περιπτωσεις , πρεπει να μαθεις να κρυβεσαι καλα στις σκιες των βραχων , να χρησιμοποιεις το αναγλυφο του βυθου και των βραχων της ακτης, να μην κανεις θορυβο , να χρησιμοποιεις για την κινηση σου τα πεδιλα οσο γινεται λιγοτερο και αθορυβα. Με δυο λογια: ταπεινα και υπουλα.
Ολα αυτα φυσικα δεν μαθαινονται στη θεωρια αλλα στην πραξη μεσα στο νερο. Αν σαρεσει και ασχοληθεις με το χομπυ αυτο θα καταλαβεις πως γινεται η δουλεια. Θα σε βοηθησει πολυ η παρεα και το ψαρεμα με πιο εμπειρους.
- stelarasA'MAK
Τα ψάρια έρχονται γιατί δεν σε έχουν δει αλλά σε άκουσαν ή σε "ενιωσαν".Οπότε έρχονται να εξακριβωσουν τι γίνεται.
Βασικό είναι να κάνουμε καρτέρι εκεί που πιθανολογουμε ότι μπορεί να κυκλοφορούν, δλδ σε ξενερια, βράχια,μύτες ακτής, κάβους,μικρονησιδες κλπ.
Σε μέρη με ρεμα κσι ανεμο, και όχι σε μέρες νηνεμιας.
Τα πόδια ανεβαίνουν λόγω ελλειπους χαλάρωσης.
Ίσως πρέπει να κατέβει 2-3 πόντους ή ζώνη προς τους γοφούς σου.
Και πιθανόν να θες καναδυο κιλα ακόμα.
Μέχρι τα 10 μέτρα,και δεδομένου του επιπέδου που βρίσκεσαι τώρα,ένα ζευγάρι μαλακά πέδιλα, πλαστικά,είναι ότι πρέπει.
Βασικό είναι να κάνουμε καρτέρι εκεί που πιθανολογουμε ότι μπορεί να κυκλοφορούν, δλδ σε ξενερια, βράχια,μύτες ακτής, κάβους,μικρονησιδες κλπ.
Σε μέρη με ρεμα κσι ανεμο, και όχι σε μέρες νηνεμιας.
Τα πόδια ανεβαίνουν λόγω ελλειπους χαλάρωσης.
Ίσως πρέπει να κατέβει 2-3 πόντους ή ζώνη προς τους γοφούς σου.
Και πιθανόν να θες καναδυο κιλα ακόμα.
Μέχρι τα 10 μέτρα,και δεδομένου του επιπέδου που βρίσκεσαι τώρα,ένα ζευγάρι μαλακά πέδιλα, πλαστικά,είναι ότι πρέπει.
ΕΊΜΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΆΦΩ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΟΥΝ ΚΆΠΟΙΟΙ......
-
Καλησπέρα και καλή χρονιά!
Αρχικά θα σου πρότεινα να έχεις τουλάχιστον 1-2 αποσπώμενα κιλά στη σημαδούρα σου, ώστε να μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις την πλευστότητά σου ανάλογα με το βάθος που ψαρεύεις.
Με παρόμοια αναλογία ύψους/βάρους, σε βάθη έως ~4 μέτρα έχω σίγουρα πάνω από 10 κιλά στη ζώνη μου, με την 5mm στολή.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η καλή χαλάρωση βοηθάει στο να μένουν βυθισμένα τα πόδια. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ειδικά βαρίδια για τους αστραγάλους (εγώ έχω του 0.5kg), που βολεύουν για τα πολύ ρηχά καρτέρια.
Εξοικείωση με τον εξοπλισμό σου, σωστή χαλάρωση, και αξιοποίηση της μορφολογίας του βυθού είναι μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχειά για να βελτιώσεις αλλά και να απολαύσεις τα καρτέρια σου.
Προσωπικά, το ρηχό καρτέρι είναι ο αγαπημένος μου τρόπος ψαρέματος!
Αρχικά θα σου πρότεινα να έχεις τουλάχιστον 1-2 αποσπώμενα κιλά στη σημαδούρα σου, ώστε να μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις την πλευστότητά σου ανάλογα με το βάθος που ψαρεύεις.
Με παρόμοια αναλογία ύψους/βάρους, σε βάθη έως ~4 μέτρα έχω σίγουρα πάνω από 10 κιλά στη ζώνη μου, με την 5mm στολή.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η καλή χαλάρωση βοηθάει στο να μένουν βυθισμένα τα πόδια. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ειδικά βαρίδια για τους αστραγάλους (εγώ έχω του 0.5kg), που βολεύουν για τα πολύ ρηχά καρτέρια.
Εξοικείωση με τον εξοπλισμό σου, σωστή χαλάρωση, και αξιοποίηση της μορφολογίας του βυθού είναι μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχειά για να βελτιώσεις αλλά και να απολαύσεις τα καρτέρια σου.

Προσωπικά, το ρηχό καρτέρι είναι ο αγαπημένος μου τρόπος ψαρέματος!
-
- Ονοματεπώνυμο: Ιωαννης Αρματωλος
Καλησπέρα bilias 98 για εμένα για ρηχά καρτερια θα πρέπει σίγουρα να πάρεις γιλέκο πλάτης αλλά και βαρακια για τα πόδια αν πεδευεσε πολύ να τα κρατήσεις κάτω. Εγώ προσωπικά λόγω σωματοδομης με 5αρα στολη και 3αρι καλτσακι εχω σε καθε πόδι γκουχου γκουχου 1,5 κιλό βαρίδια και πάλι τείνουν να πάρουν τον ανήφορο. Μοίρασε τα βαρίδια σε όλο το κορμί ώστε και να κανεις καρτερια ξεκούραστος αλλά και να κολυμπάς ξεκούραστος. Αν μοιράσεις τα βαρίδια και παρόλα αυτά δεν έχεις χώρο στην ζώνη αντι να πάρεις 2κιλα μπορείς να βαλεις δύο μονοκιλα το ένα πάνω στο άλλο και να πιάνουν χώρο για ένα με το μειωνεκτημα ότι μπορεί να μπερδευτεί κανα σχοινακι σε αυτα. Επίσης στα καρτερια τα ψάρια έρχονται από περιέργεια να δουν τι ειναι αυτο που βυθίστηκε εκει και επίσης καρτερία μπορείς να κάνεις και σε ίσιο βυθό χωρις καμία κάλυψη άκρη να είσαι τερμα ακίνητος και οσο πιο αθόρυβος. Σήμερα πχ πείρα 1 3κιλο λαβρακι και 2 μπαφες σε καρτερια τελείως ακάλυπτος διότι η περιοχή δεν εχει βράχια. Να θυμάσαι ένα πράγμα απο την στιγμή που μπαίνεις θάλασσα μεχρι και να φύγεις οσο πιο αθόρυβος γίνεται στα πάντα.