Όταν το πράμα στραβώσει
- dimitrikotz
Όταν το πράμα στραβώσει
Όλοι μας, έμπειροι και άπειροι, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την ασφάλεια μας το περίφημο πλάνο βουτιάς. Να ξέρουμε απο την επιφάνεια και να προγραμματίσουμε τι που θα κατέβουμε, τι θα κάνουμε εκεί που θα κατέβουμε, και κυρίως ποιός είναι ο χρόνος που θα χρειαστούμε για όλα αυτά. Ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι η σύλληψη κάποιου αξιόλογου ψαριού, αλλά η ασφαλής επάνοδος στην επιφάνεια. Τι γίνεται όμως όταν κατά την διάρκεια μιας καθ' όλα ελεγχόμενης κατάδυσης, το πλάνο αυτό χαλάσει από κάποιο απρόοπτο περιστατικό? Το προφανές είναι ότι μέσα στην έννοια του "πλάνου βουτιάς", ένας συνετός ψαροκηνυγός έχει υπολογίσει και το απρόοπτο, αλλά τα αυτονόητα στην πράξη δεν είναι και τόσο αυτονόητα. Σε κάθε περίπτωση, σε εφαρμογή του πρωταρχικού κανόνα, το ένστικτο αυτοσυντήρησης υπαγορεύσει άμεση ανάδυση, όσο μεγάλο και εαν είναι το ψάρι, όσο επώδυνες κι αν είναι οι απώλειες.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή. Εδώ στην Ύδρα που συνεχίζω τις διακοπές, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Δύσκολη εποχή, σκάφη παντού, λιγοστά τρομαγμένα ψάρια, αέρηδες, συνθέτουν ένα σκηνικό σχεδόν απογοητευτικό. Παίρνοντας πάσα από τον Μάκη και το δοκίμιο του περί επιλογών, έχω επιλέξει κι εγώ να μην πατάω ελαφρά τη καρδία την σκανδάλη σε οποιονδήποτε στόχο βρίσκεται μπροστά μου. Μάλιστα λόγω της γενικότερης ένδειας που κυριαρχεί, έχω πλέον γίνει ακόμα πιο εγκρατής. Ετσι και στο τελευταίο ψάρεμα όταν κατάλαβα ότι δεν επρόκειτο να πιάσω τις συναγρίδες της ξέρας, και αστόχησα σ' ένα καλό σαργό, απογοητευμένος προτίμησα να βουτάω περισσότερο για να παρατηρώ τα ψάρια και όχι για να τα πιάσω. Η συνταγή ήταν επιτυχής γιατί παρά την αψαριά, είχα την γνωστή αίσθηση ευφορίας που μου δίνει η βουτιά.
Η ώρα είχε περάσει και ήμουν σε πορεία επιστροφής στην βάρκα. Βρισκόμουν σ' ένα πονηρό σημείο, αρκετά βαθύ για μένα, που βέβαια ήθελε μία διερευνητική βουτιά. Όπως σε κάθε βαθιά βουτιά ενεργοποιήσα αυτομάτως το πλάνο βουτιάς και καταδύθηκα. Κατεβαίνοντας είδα πράγματι μία καλή στήρα που όμως πρόλαβε να μπει στην τρύπα της, και έτσι συνέχισα την κάθοδο. Στηράκια αρκετά, όμως στο τέλος της βουτιάς είδα στο βάθος μία στήρα που μου φάνηκε καλή. Ευθυγράμμισα το όπλο και επεχείρησα μία βολή που πέτυχε μεν, αλλά δεν τραυμάτισε καίρια το ψάρι με αποτέλεσμα αυτό να προλάβει να θαλαμώσει. Εκεί που πήγα να ανοίξω το μουλινέ και να φύγω για την επιφάνεια διαπιστωσα ότι είχε μπλέξει το σκοινί και το όπλο έπρεπε να μείνει κάτω. Βουρ για την επιφανεια, και στην επόμενη βουτιά διαπιστώνω ότι η βέργα είχε γίνει κουλουβάχατο με κάποια παραγάδια και το ψάρι ήταν είχε τρυπώσει βαθιά στον βράχο. Είχε ρεύμα, ήμουν κουρασμένος, και το βάθος τριάντα ένα μέτρα. Νηφάλιος από την επιφάνεια αποφάσισα πρώτα να ξεμπλέξω το σκοινί του μουλινέ και τουλάχιστον να περισώσω το όπλο. Πράγματι κατάφερα να φέρω το όπλο και στις επόμενες δύο βουτιές να κόψω τα σκοινιά και να βγάλω το ψάρι. Αν είχα την παραμικρή υποψία κόπωσης ή υπέρβασης των ορίων, θα το άφηνα. Λοιπόν αγαπητοί συνφορουμίτες προσοχή, ο δίαβολος δεν κρύβεται μόνο στις λεπτομέρειες, αλλά και στο απρόοπτο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή. Εδώ στην Ύδρα που συνεχίζω τις διακοπές, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Δύσκολη εποχή, σκάφη παντού, λιγοστά τρομαγμένα ψάρια, αέρηδες, συνθέτουν ένα σκηνικό σχεδόν απογοητευτικό. Παίρνοντας πάσα από τον Μάκη και το δοκίμιο του περί επιλογών, έχω επιλέξει κι εγώ να μην πατάω ελαφρά τη καρδία την σκανδάλη σε οποιονδήποτε στόχο βρίσκεται μπροστά μου. Μάλιστα λόγω της γενικότερης ένδειας που κυριαρχεί, έχω πλέον γίνει ακόμα πιο εγκρατής. Ετσι και στο τελευταίο ψάρεμα όταν κατάλαβα ότι δεν επρόκειτο να πιάσω τις συναγρίδες της ξέρας, και αστόχησα σ' ένα καλό σαργό, απογοητευμένος προτίμησα να βουτάω περισσότερο για να παρατηρώ τα ψάρια και όχι για να τα πιάσω. Η συνταγή ήταν επιτυχής γιατί παρά την αψαριά, είχα την γνωστή αίσθηση ευφορίας που μου δίνει η βουτιά.
Η ώρα είχε περάσει και ήμουν σε πορεία επιστροφής στην βάρκα. Βρισκόμουν σ' ένα πονηρό σημείο, αρκετά βαθύ για μένα, που βέβαια ήθελε μία διερευνητική βουτιά. Όπως σε κάθε βαθιά βουτιά ενεργοποιήσα αυτομάτως το πλάνο βουτιάς και καταδύθηκα. Κατεβαίνοντας είδα πράγματι μία καλή στήρα που όμως πρόλαβε να μπει στην τρύπα της, και έτσι συνέχισα την κάθοδο. Στηράκια αρκετά, όμως στο τέλος της βουτιάς είδα στο βάθος μία στήρα που μου φάνηκε καλή. Ευθυγράμμισα το όπλο και επεχείρησα μία βολή που πέτυχε μεν, αλλά δεν τραυμάτισε καίρια το ψάρι με αποτέλεσμα αυτό να προλάβει να θαλαμώσει. Εκεί που πήγα να ανοίξω το μουλινέ και να φύγω για την επιφάνεια διαπιστωσα ότι είχε μπλέξει το σκοινί και το όπλο έπρεπε να μείνει κάτω. Βουρ για την επιφανεια, και στην επόμενη βουτιά διαπιστώνω ότι η βέργα είχε γίνει κουλουβάχατο με κάποια παραγάδια και το ψάρι ήταν είχε τρυπώσει βαθιά στον βράχο. Είχε ρεύμα, ήμουν κουρασμένος, και το βάθος τριάντα ένα μέτρα. Νηφάλιος από την επιφάνεια αποφάσισα πρώτα να ξεμπλέξω το σκοινί του μουλινέ και τουλάχιστον να περισώσω το όπλο. Πράγματι κατάφερα να φέρω το όπλο και στις επόμενες δύο βουτιές να κόψω τα σκοινιά και να βγάλω το ψάρι. Αν είχα την παραμικρή υποψία κόπωσης ή υπέρβασης των ορίων, θα το άφηνα. Λοιπόν αγαπητοί συνφορουμίτες προσοχή, ο δίαβολος δεν κρύβεται μόνο στις λεπτομέρειες, αλλά και στο απρόοπτο.
-
Re: Όταν το πράμα στραβώσει
Δημήτρη,
Διάβασα όλη την ιστορία και είδα και το βίντεο. Σίγουρα ο καθένας μας μέσα στην θάλασσα αξιολογεί τις καταστάσεις που συναντά και παίρνει τις αποφάσεις του. Εμείς ένα κείμενο απλώς διαβάζουμε, μια περιγραφή.
Αν επιτρέπεις, σε τέτοιο βάθος και με τις λέξεις "παραγαδια-μπλέξιμο-βραχωμα " ισως θα ήταν πιο συνετό να πάρεις μόνο το όπλο και να μην επιχειρήσεις κάτι άλλο. Μια σκέψη μου.
Φιλικά.
Διάβασα όλη την ιστορία και είδα και το βίντεο. Σίγουρα ο καθένας μας μέσα στην θάλασσα αξιολογεί τις καταστάσεις που συναντά και παίρνει τις αποφάσεις του. Εμείς ένα κείμενο απλώς διαβάζουμε, μια περιγραφή.
Αν επιτρέπεις, σε τέτοιο βάθος και με τις λέξεις "παραγαδια-μπλέξιμο-βραχωμα " ισως θα ήταν πιο συνετό να πάρεις μόνο το όπλο και να μην επιχειρήσεις κάτι άλλο. Μια σκέψη μου.
Φιλικά.
- dimitrikotz
Παναγιώτη όταν ήμουν πάνω και δεν έβλεπα τίποτα απο κάτω, η πρώη σκέψη ήταν να τα παρατήσω όλα, να κόψω το σκοινί και να την κάνω... Το έβλεπα σαν βουνό και δεν το είχα καμία όρεξη όλο αυτό. Όμως τα πήρα ένα ένα, αρχικά βούτηξα στο όπλο που ήταν αρκετά πιο πάνω και ξεμπέρδεψα το σκοινί του μουλινέ. Μετά δεν μου πήγαινε να αφήσω το ψάρι να πάει άδικα, καΙ είπα να δοκιμάσω χωρίς ζόρι κι ότι γίνει. Το παραγάδι κόπηκε αμέσως με το μαχαίρι και το ψάρι βγήκε μ' ένα τράβηγμα. Όλα αυτά σε βουτιά γύρω στο 1:50 που ήταν οκ. Σήμερα πήγα για την τελευταία βουτιά και μ' άφησε η μηχανή.. Έκοψε στροφές και χτύπησε το αλάρμ, ενώ έβγαλε και λίγο καπνό.. Έβγαλα τον θερμοστάτη, αλλά δεν ήταν αυτό. Εντωμεταξύ αύριο πρέπει να κάνω δέκα μίλια για να πάω Ερμιόνη και δεν ξέρω αν μπορώ να το ρισκσκάρω. Ενός κακού μύρια έπονται..Panagpanag έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 15:57Δημήτρη,
Φιλικά.
-
Σίγουρα δεν χρειάζεσαι εμένα να σου πω το εξής απαράβατο κανονα: η θάλασσα δεν σηκώνει ηρωισμούς!
Δεν αξίζει Δημήτρη. Πολλά τα red flags. Εννοείται ότι είναι απίστευτη ταλαιπωρία όλο αυτό αλλά καλύτερα ταλαιπωρία πάρα τραγωδία...
Δεν αξίζει Δημήτρη. Πολλά τα red flags. Εννοείται ότι είναι απίστευτη ταλαιπωρία όλο αυτό αλλά καλύτερα ταλαιπωρία πάρα τραγωδία...
- dimitrikotz
Εχεις απόλυτο δίκιο Παναγιώτη δεν υπάρχει αντίλογος... Εσύ σε ανάλογη περίπτωση θα τ' άφηνες?Panagpanag έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 20:15Σίγουρα δεν χρειάζεσαι εμένα να σου πω το εξής απαράβατο κανονα: η θάλασσα δεν σηκώνει ηρωισμούς!
Δημήτριε ο αδυσώιτος νόμος του Μέρφυ: Αν είναι να πάει κάτι στραβά, θα πάει". Οι τουφεκοψαράδες ξέρουμε ότι ο νόμος αυτός ιχσύει 100%.
Ομως τί τα θέλεις τα 31 μέτρα μόνος σου? Αυτά τα ψάρια υπάρχουν και αρκετά πιο ρηχά. Υποπτεύμομαι ότι μάλλον θα σαρέσει το βάθος.
Ομως τί τα θέλεις τα 31 μέτρα μόνος σου? Αυτά τα ψάρια υπάρχουν και αρκετά πιο ρηχά. Υποπτεύμομαι ότι μάλλον θα σαρέσει το βάθος.
Δημήτριε ο αδυσώιτος νόμος του Μέρφυ: Αν είναι να πάει κάτι στραβά, θα πάει". Οι τουφεκοψαράδες ξέρουμε ότι ο νόμος αυτός ιχσύει 100%.
Ότι έχεις δυνατότητες είναι δεδομένο. Ότι ξέρεις την επικινδυνότητα επίσης. Εντυπωσιακές βουτιές και αφού ξεμπερδεψες εύκολα πάλι καλα
Φουντουνια και πασης Ελλαδας
-
Μου λείπουν πολλά δεδομένα για να σου απαντήσω αλλά το πιο απλό που μπορώ να σκεφτώ είναι να βρω έναν μηχανικό εκεί που είμαι να το ελέγξει. Γενικά πάντως δεν θα ρίσκαρα το ταξίδι. Θα φρόντιζαν να γυρίσω εγώ και όσοι είναι μαζί μου με ασφάλεια με άλλο τρόπο και θα κανονίζαμε την μεταφορά του σκάφους στην βάση του με κάποιο άλλο τρόπο.dimitrikotz έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 20:25Εχεις απόλυτο δίκιο Παναγιώτη δεν υπάρχει αντίλογος... Εσύ σε ανάλογη περίπτωση θα τ' άφηνες?Panagpanag έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 20:15Σίγουρα δεν χρειάζεσαι εμένα να σου πω το εξής απαράβατο κανονα: η θάλασσα δεν σηκώνει ηρωισμούς!
- dimitrikotz
Χαχα Τάσο μ'εχεις πιασει ακριβώς, όντως μ' αρέσει, την βρίσκω με την βουτιά κι επειδή την στερουμαι, οπότε μπορώ του δίνω και καταλαβαίνει!tas έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 21:31Δημήτριε ο αδυσώιτος νόμος του Μέρφυ: Αν είναι να πάει κάτι στραβά, θα πάει". Οι τουφεκοψαράδες ξέρουμε ότι ο νόμος αυτός ιχσύει 100%.
- dimitrikotz
Μάκη είδα το βίντεο σου και λέω "αυτός είμαι εγώ". Ως προς τις βουτιές ισχύει ο γενικός κανόνας ότι αυτό που μας αρέσει πολύ, το κάνουμε καλά!
- dimitrikotz
Τα δεδομένα είναι τα εξής: Εκεί που πήγαινα με 4000 στροφές, ξαφνικά πέφτουν οι στροφές και χτυπάει το alarm, χωρίς να σβήσει η μηχανή. Έβγαλε και λίγο άσπρο καπνό. Την έσβησα, περίμενα λίγο και κατάφερα να γυρίσω στο λιμάνι. Παίρνω τηλ τον μάστορα στην Αθήνα και μου λέει ότι είναι ο θερμοστάτης και να τον βγάλω. Με τις σχετικές οδηγίες τον έβγαλα, αλλά μετά από κανένα πεντάλεπτο τα ίδια. Νερό απ' ότι είδα πετάει, οπότε δεν είναι ιμπέλερ. Σκέφτομαι ίσως την εισαγωγή νερού, επειδή έχει πιάσει αρκετή μαλούπα το πόδι, και θα το καθαρίσω. Υπ' όψιν η μηχανή είναι από σέρβις απο ένα μαστροχαλαστή στον ΠόροPanagpanag έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 23:10Μου λείπουν πολλά δεδομένα για να σου απαντήσω αλλά το πιο απλό που μπορώ να σκεφτώ είναι να βρω έναν μηχανικό εκεί που είμαι να το ελέγξει. Γενικά πάντως δεν θα ρίσκαρα το ταξίδι. Θα φρόντιζαν να γυρίσω εγώ και όσοι είναι μαζί μου με ασφάλεια με άλλο τρόπο και θα κανονίζαμε την μεταφορά του σκάφους στην βάση του με κάποιο άλλο τρόπο.dimitrikotz έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 20:25Εχεις απόλυτο δίκιο Παναγιώτη δεν υπάρχει αντίλογος... Εσύ σε ανάλογη περίπτωση θα τ' άφηνες?Panagpanag έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 20:15Σίγουρα δεν χρειάζεσαι εμένα να σου πω το εξής απαράβατο κανονα: η θάλασσα δεν σηκώνει ηρωισμούς!

-
Από τις πολύ ΒΑΣΙΚΕΣ γνώσεις που έχω, όταν οι στροφές πέφτουν και βλέπεις και άσπρο καπνό, αυτό πάει σε συνδυασμό υπερθερμανση+πρόβλημα στο λάδι. Αν είναι να την κάνεις την απόπειρα, διάλεξε την διαδρομή με που θα είσαι πιο κοντά στην στεριά. Εύχομαι όλα να πάνε καλά!dimitrikotz έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 23:47Τα δεδομένα είναι τα εξής: Εκεί που πήγαινα με 4000 στροφές, ξαφνικά πέφτουν οι στροφές και χτυπάει το alarm, χωρίς να σβήσει η μηχανή. Έβγαλε και λίγο άσπρο καπνό. Την έσβησα, περίμενα λίγο και κατάφερα να γυρίσω στο λιμάνι. Παίρνω τηλ τον μάστορα στην Αθήνα και μου λέει ότι είναι ο θερμοστάτης και να τον βγάλω. Με τις σχετικές οδηγίες τον έβγαλα, αλλά μετά από κανένα πεντάλεπτο τα ίδια. Νερό απ' ότι είδα πετάει, οπότε δεν είναι ιμπέλερ. Σκέφτομαι ίσως την εισαγωγή νερού, επειδή έχει πιάσει αρκετή μαλούπα το πόδι, και θα το καθαρίσω. Υπ' όψιν η μηχανή είναι από σέρβις απο ένα μαστροχαλαστή στον ΠόροPanagpanag έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 23:10Μου λείπουν πολλά δεδομένα για να σου απαντήσω αλλά το πιο απλό που μπορώ να σκεφτώ είναι να βρω έναν μηχανικό εκεί που είμαι να το ελέγξει. Γενικά πάντως δεν θα ρίσκαρα το ταξίδι. Θα φρόντιζαν να γυρίσω εγώ και όσοι είναι μαζί μου με ασφάλεια με άλλο τρόπο και θα κανονίζαμε την μεταφορά του σκάφους στην βάση του με κάποιο άλλο τρόπο.dimitrikotz έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 20:25Εχεις απόλυτο δίκιο Παναγιώτη δεν υπάρχει αντίλογος... Εσύ σε ανάλογη περίπτωση θα τ' άφηνες?Panagpanag έγραψε: ↑Δευ 15 Αύγ 2022, 20:15Σίγουρα δεν χρειάζεσαι εμένα να σου πω το εξής απαράβατο κανονα: η θάλασσα δεν σηκώνει ηρωισμούς!
Δεν αξίζει Δημήτρη. Πολλά τα red flags. Εννοείται ότι είναι απίστευτη ταλαιπωρία όλο αυτό αλλά καλύτερα ταλαιπωρία πάρα τραγωδία...Θα κάνω την απόπειρα αύριο για Ερμιόνη, αλλά έχω κανονίσει με φίλο να με ρυμουλκήσει στην στραβή.
Πόσταρα χθες εδώ αλλά για κάποιο λόγο δεν φαίνεται. Δημήτρη, σε αυτά που κάνεις βλέπω συχνά τον εαυτό μου σε μοναχικά ψαρέματα(σε λίγο μικρότερα βάθη, που όμως χρόνο με το χρόνο κατηφορίζουν). Είναι σίγουρα παράδειγμα προς αποφυγή αλλά και δίδαγμα για τους νεώτερους. Αυτή η αγάπη για την κατάδυση, η αίσθηση μαγείας εκεί κάτω δυστυχώς συνεπάγεται υψηλή επιβάρυνση και κινδύνους.
Ο συνδυασμός βάθους, διχτυών και μακρινών βολών σε μαυρόψαρα είναι σχεδόν εγγυητής δύσκολων καταστάσεων. Εδώ είναι και η πλάνη του υπερόπλου με την 8άρα, πού όμως παραμένει τρωτό όταν ο στόχος είναι μακριά και σχετικά μικρός, όσο μικρή και αν μπορεί να χαρακτηριστεί μια καλή στήρα.
ΥΓ: στο πλάνο που είναι μόνο του το όπλο και φαίνεσαι να κατεβαίνεις δε σου κρύβω ότι γέλασα γιατί είδα σε 3 δευτερόλεπτα τι ταρζανιές μας κάνει να κάνουμε αυτό το πάθος...
Ο συνδυασμός βάθους, διχτυών και μακρινών βολών σε μαυρόψαρα είναι σχεδόν εγγυητής δύσκολων καταστάσεων. Εδώ είναι και η πλάνη του υπερόπλου με την 8άρα, πού όμως παραμένει τρωτό όταν ο στόχος είναι μακριά και σχετικά μικρός, όσο μικρή και αν μπορεί να χαρακτηριστεί μια καλή στήρα.
ΥΓ: στο πλάνο που είναι μόνο του το όπλο και φαίνεσαι να κατεβαίνεις δε σου κρύβω ότι γέλασα γιατί είδα σε 3 δευτερόλεπτα τι ταρζανιές μας κάνει να κάνουμε αυτό το πάθος...
- dimitrikotz
Ένα update με το σημερινό. Ξεκίνησα με 3800 στροφές και στο πεντάλεπτο alarm πάλι! Το αφήνω να κρυώσει και το πάω ντουκου ντουκου 2000 στροφές με 6 μίλια. Έκανα 1,5ωρες αλλά χωρίς απρόοπτα. Το άφησα σ' ένα ντόπιο μάστορα στην Ερμιόνη που μάλλον θα μου πιάσει τον κω, αλλά την άλλη εβδομάδα έχω κανονίσει να πάμε ψάρεμα με την κόρη μου!!chrissfak έγραψε: ↑Τρί 16 Αύγ 2022, 12:25Πόσταρα χθες εδώ αλλά για κάποιο λόγο δεν φαίνεται. Δημήτρη, σε αυτά που κάνεις βλέπω συχνά τον εαυτό μου σε μοναχικά ψαρέματα(σε λίγο μικρότερα βάθη, που όμως χρόνο με το χρόνο κατηφορίζουν). Είναι σίγουρα παράδειγμα προς αποφυγή αλλά και δίδαγμα για τους νεώτερους. Αυτή η αγάπη για την κατάδυση, η αίσθηση μαγείας εκεί κάτω δυστυχώς συνεπάγεται υψηλή επιβάρυνση και κινδύνους.
Η μαγεία του βυθού φίλε είναι το πιο δυνατό ναρκωτικό. Προσωπικά δεν μ'ενδιαφέρει τόσο να πιάσω το ψάρι, όσο να ενσωματωθω κι εγώ σ' αυτό το περιβάλλον. Όσα γράφεις είναι σωστά, κι εγώ τα ίδια λέω, όταν βρεθώ όμως εκεί είναι σαν να έχω φτάσει στον παράδεισο!