"Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Ψάρια,ιστορίες καί τρόποι ψαρέματος
ΒΑΣΙΛΗΣΤΟΠ
Δημοσιεύσεις: 851
Εγγραφή: Σάβ 13 Φεβ 2010, 16:57

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΒΑΣΙΛΗΣΤΟΠ » Παρ 24 Μάιος 2013, 14:40

Η ρίγανη ωριμάζει αρχες ιουλίου όταν πεσουν τα λευκα ανθη της,Τοτε μετά τις δέκα του μήνα και μέχρι να βρέξει το Σεπτέμβρη μπορούμε να τη μαζέυουμε .Την ξερένουμε πάντα στον ίσκιο για να μην χάσει το χρώμα της.

Άβαταρ μέλους
tolis punk
Δημοσιεύσεις: 514
Εγγραφή: Κυρ 18 Νοέμ 2012, 02:17
Ονοματεπώνυμο: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΛΑΖΟΓΛΟΥ
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tolis punk » Παρ 24 Μάιος 2013, 15:40

Πολλοί άνθρωποι έχουν ένα ταλέντο,μια τέχνη ενα χάρισμα.Άλλος εξαίρετος χειριστής του λόγου,άλλος δάσκαλος,ποιητήςκ.τ.λ
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που έχουν όλα τα παραπάνω!
Κώστα νομίζω ότι ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία! :hello:

Άβαταρ μέλους
kostasprobonas
Δημοσιεύσεις: 1217
Εγγραφή: Κυρ 19 Νοέμ 2006, 18:09
Τοποθεσία: Νότια Χίος

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostasprobonas » Παρ 24 Μάιος 2013, 17:20

ΒΑΣΙΛΗΣΤΟΠ έγραψε:Η ρίγανη ωριμάζει αρχες ιουλίου όταν πεσουν τα λευκα ανθη της,Τοτε μετά τις δέκα του μήνα και μέχρι να βρέξει το Σεπτέμβρη μπορούμε να τη μαζέυουμε .Την ξερένουμε πάντα στον ίσκιο για να μην χάσει το χρώμα της.
Βασίλη, προσωπικά πιστεύω ότι η εποχή συλλογής της ρίγανης είναι όλος ο Μάης στο Κεντρικό Αιγαίο. Δεν μαζεύω την ανθισμένη ρίγανη γιατί μέγα μέρος των αιθερίων ελαίων της έχει ήδη χαθεί. Βεβαίως ανέχομαι ένα ποσοστό 30 % ανθοφορίας. Οι συνθήκες αποξήρανσης επίσης ΕΙΝΑΙ σημαντικές! Η αποξήρανση γίνεται βαθμιαία, σε περίοδο αρκετών ημερών.
Τώρα για το "άλας", όπως λένε οι Ματιχοχωρούσιοι το αλάτι: Αν θέλετε να διατηρήσετε το κρίταμο για αρκετούς μήνες, ε, θέλει το αλάτι μπόλικο :grin: ! (και μετά ξαλμυρίζετε) Μπορείτε να παρασκευάσετε δύο βάζα, το ένα θα καταναλωθεί μέχρι τον Αύγουστο, και έχει λιγότερο αλάτι, ενώ το άλλο, με περισσότερο αλάτι, θα σας βαστήξει ως τον επόμενο Μάη.
Υ.Γ: Fireman , λίγες δεκάδες μέτρα πιο ανοιχτά απ' τα φιλοθεϊτικα κρίταμα, το '83 είχα μετρήσει πάνω από σαράντα μεγάλους μαύρους ροφούς, απ' τα 15 έως τα 25 μέτρα. Βεβαίως ούτε ήξερα τότε τα κρίταμα ούτε διέθετα το φοβερό τότε βάθος των 25 μέτρων με τα balco dynamics ! :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
Greek-Blue
Δημοσιεύσεις: 1964
Εγγραφή: Δευ 01 Μαρ 2010, 20:54
Ονοματεπώνυμο: Βαγγέλης Ταραμπίκος

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Greek-Blue » Παρ 24 Μάιος 2013, 17:43

PanEx έγραψε:
KOSTAS STI έγραψε:γι'αυτο ειναι οι δασκαλοι !!!!

Για κάτι τέτοιες δημοσιεύσεις κρατάμε το φόρουμ. :)
Και πολλοί για κάτι τέτοιες δημοσιεύσεις μένουμε!

Ευχαριστώ Κώστα...τι να πώ?
..είσαι απλά ενας ωραίος άνθρωπος :hello:

babisdive
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τρί 07 Μάιος 2013, 22:26

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από babisdive » Σάβ 25 Μάιος 2013, 08:47

Πάντα συνοδεύω το τσιπουράκι μου με κρίταμα τα οποία κάνω τουρσί αλλά και με τσιτσίραβλα. Άλλη μια λιχουδιά τα οποία τα μαζεύουμε αρχές Απριλίου.

Άβαταρ μέλους
thalassa50
Δημοσιεύσεις: 13294
Εγγραφή: Κυρ 21 Δεκ 2008, 17:01
Ονοματεπώνυμο: jiannis petropoulos
Τοποθεσία: κερατσινι -αμφιαλη -πειραιας

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thalassa50 » Σάβ 25 Μάιος 2013, 09:38

kostasprobonas έγραψε:
ΒΑΣΙΛΗΣΤΟΠ έγραψε:Η ρίγανη ωριμάζει αρχες ιουλίου όταν πεσουν τα λευκα ανθη της,Τοτε μετά τις δέκα του μήνα και μέχρι να βρέξει το Σεπτέμβρη μπορούμε να τη μαζέυουμε .Την ξερένουμε πάντα στον ίσκιο για να μην χάσει το χρώμα της.
Βασίλη, προσωπικά πιστεύω ότι η εποχή συλλογής της ρίγανης είναι όλος ο Μάης στο Κεντρικό Αιγαίο. Δεν μαζεύω την ανθισμένη ρίγανη γιατί μέγα μέρος των αιθερίων ελαίων της έχει ήδη χαθεί. Βεβαίως ανέχομαι ένα ποσοστό 30 % ανθοφορίας. Οι συνθήκες αποξήρανσης επίσης ΕΙΝΑΙ σημαντικές! Η αποξήρανση γίνεται βαθμιαία, σε περίοδο αρκετών ημερών.
Τώρα για το "άλας", όπως λένε οι Ματιχοχωρούσιοι το αλάτι: Αν θέλετε να διατηρήσετε το κρίταμο για αρκετούς μήνες, ε, θέλει το αλάτι μπόλικο :grin: ! (και μετά ξαλμυρίζετε) Μπορείτε να παρασκευάσετε δύο βάζα, το ένα θα καταναλωθεί μέχρι τον Αύγουστο, και έχει λιγότερο αλάτι, ενώ το άλλο, με περισσότερο αλάτι, θα σας βαστήξει ως τον επόμενο Μάη.
Υ.Γ: Fireman , λίγες δεκάδες μέτρα πιο ανοιχτά απ' τα φιλοθεϊτικα κρίταμα, το '83 είχα μετρήσει πάνω από σαράντα μεγάλους μαύρους ροφούς, απ' τα 15 έως τα 25 μέτρα. Βεβαίως ούτε ήξερα τότε τα κρίταμα ούτε διέθετα το φοβερό τότε βάθος των 25 μέτρων με τα balco dynamics ! :mrgreen:
έχω ψάξει στο ΝΕΤ αλλα δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς αν θα πρέπει να βγάλε λουλούδια για να τη μαζέψω η πριν που έχει γεμίσει μπιλακια μπουμπούκια ???
χελπ ,και πως ξεχωρίζετε από το θυμάρι??
το δεν γινετε δεν υπαρχει ,το δεν θελω υπαρχει .

Άβαταρ μέλους
--xristos--
Δημοσιεύσεις: 1448
Εγγραφή: Κυρ 02 Σεπ 2012, 15:17

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από --xristos-- » Σάβ 25 Μάιος 2013, 13:07

Εγώ στην άνδρο εδώ και 2 -3 χρόνια που μαζεύω ρίγανη είναι με λίγα άνθη πριν βγάλουν τα πολλά δηλαδή κατά τον Ιούνιο τώρα για την κάπαρη όπως αναφέρθηκε παραπάνω τη μαζεύω όταν είναι τα μπαλάκια μικρά όχι πολύ μεγάλα πριν γίνουν άνθος
Του ψαρά το πιάτο, 9 φορές είναι αδειανό και 1 γεμάτο.

ΒΑΣΙΛΗΣΤΟΠ
Δημοσιεύσεις: 851
Εγγραφή: Σάβ 13 Φεβ 2010, 16:57

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΒΑΣΙΛΗΣΤΟΠ » Σάβ 25 Μάιος 2013, 21:34

Για οσους μαζέυουν ριγανη.Παιδιά πρέπει να ξέρετε οτι επιτρέπεται η κοπή της ρίγανης της άγριας πάντα μετά τις 10 Ιουλίου κάθε χρόνο στο βόρειο αιγαίο ,σχετική ανακοίνωση διάταξη βγάζει η δασική υπηρεσία.Γιαυτό σας ανέφερα προηγουμένως όταν ωριμάσει ο καρπός τότε μαζεύουμε τη ρίγανη.Προσοχή πρέπει να κόβουμε τα κλαδιά και όχι να την ξεριζόνουμε για να υπάρχει πάντα η ρίζα της,αλλιώς την χαλάμε και την επόμενη χρονιά δεν θα βρούμε στο ίδιο μέρος τη ριγανή μας.

Άβαταρ μέλους
Smernas
Δημοσιεύσεις: 1110
Εγγραφή: Τρί 08 Σεπ 2009, 22:02

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Smernas » Σάβ 25 Μάιος 2013, 22:38

thalassa50 έγραψε: έχω ψάξει στο ΝΕΤ αλλα δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς αν θα πρέπει να βγάλε λουλούδια για να τη μαζέψω η πριν που έχει γεμίσει μπιλακια μπουμπούκια ???
χελπ ,και πως ξεχωρίζετε από το θυμάρι??

Αχ αυτά τα παιδιά της πόλης ....

Τη ρίγανη

Εικόνα

τη μαζεύουμε ανθισμένη το καλοκαίρι αλλά και όλη ανθισμένη να μην είναι δεν τρέχει τίποτα .
Αν τη θέλουμε να τη φάμε ολόκληρη σαν χορταρτικό μαζεύουμε και νωρίτερα τα κομμάτια με τρυφερό βλαστό ... καλό ζεμάτισμα , στρώσιμο στο φούρνο , κρεατάκι αρνί (και με μοσχάρακι την κάνουν )... κλπ κλπ


Το θυμάρι
Εικόνα

το ίδιο με την αποπάνογλου στο μάζεμα ... (όχι στο μαγείρεμα ) .

Το θρούμπι

Εικόνα

Μια από τα ίδια !
If you stare into the Abyss long enough the Abyss stares back at you.

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Γκιρίνης
Δημοσιεύσεις: 298
Εγγραφή: Τετ 12 Δεκ 2007, 12:45
Τοποθεσία: Σίφνος

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιάννης Γκιρίνης » Σάβ 25 Μάιος 2013, 22:53

Έδω στη Σίφνο την ρίγανη τη μαζευουν πριν ανθήσει(τώρα δηλαδή σταμάτησαν).
Όσο για το κρίταμο,με μπριζώσατε και περιφέρομαι στα βουνά σα βλαμμένος και δεν έχω βρεί ούτε 1 φυτό.
Fear the spear

Άβαταρ μέλους
johndrama
Δημοσιεύσεις: 1111
Εγγραφή: Δευ 10 Αύγ 2009, 13:57
Ονοματεπώνυμο: Ioannis Draminos
Τοποθεσία: Βορεια χαβουζα.

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από johndrama » Σάβ 25 Μάιος 2013, 23:10

Γνωριζετε αν επιτρεπεται αλλοδαποι να μαζευουν αρωματικα?πχ τσαι ριγανη κτλ?
Εχουν εμφανιστει τωρα τελευταια κατι συνεργεια πραγματικα με βουλγαρους στο φαλακρο και μαζευουν τσαι αλλα δε το κοβουν το ξεριζωνουν και του χρονου φοβαμαι θα ναι πολυ λιγοτερο. :banghead:
Ή του ύψους ή του βάθους βουνο-θαλασσα

Άβαταρ μέλους
hariska
Δημοσιεύσεις: 7445
Εγγραφή: Δευ 27 Οκτ 2008, 12:32
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hariska » Κυρ 26 Μάιος 2013, 00:13

Γιάννης Γκιρίνης έγραψε:Έδω στη Σίφνο την ρίγανη τη μαζευουν πριν ανθήσει(τώρα δηλαδή σταμάτησαν).
Όσο για το κρίταμο,με μπριζώσατε και περιφέρομαι στα βουνά σα βλαμμένος και δεν έχω βρεί ούτε 1 φυτό.
Dokimase τα φαλάκρα βράχια πλησίον της θαλάσσης.

nikos.proo
Δημοσιεύσεις: 88
Εγγραφή: Κυρ 18 Δεκ 2011, 11:19

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nikos.proo » Κυρ 26 Μάιος 2013, 00:28

johndrama έγραψε:Γνωριζετε αν επιτρεπεται αλλοδαποι να μαζευουν αρωματικα?πχ τσαι ριγανη κτλ?
Εχουν εμφανιστει τωρα τελευταια κατι συνεργεια πραγματικα με βουλγαρους στο φαλακρο και μαζευουν τσαι αλλα δε το κοβουν το ξεριζωνουν και του χρονου φοβαμαι θα ναι πολυ λιγοτερο. :banghead:
Γιατι ξερεις εσυ κατι αντιστοιχο για τους ιθαγενεις ?
Φιλικα ετσι, απλα τα γραμματα δεν μπορουν να προσδιορισουν καποιο υφος CHEERS. ! :)

Άβαταρ μέλους
stelarasA'MAK
Δημοσιεύσεις: 4788
Εγγραφή: Τρί 07 Σεπ 2010, 10:14

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stelarasA'MAK » Δευ 27 Μάιος 2013, 08:57

Το χειμωνα προσδιοριζω τα μερη οπου φυτρωνει βρουβα και μετα το ψαρεμα ΠΑΝΤΑ μαζευω μια τσαντα,μου ειναι αδιανοητο χειμωνιατικο ψητο ,η μη,ψαρι και να μη συνοδευεται απο τετοια φοβερη σαλατα!!!!!!!Τετοια εποχη βεβαια,δεν παιζει,αλλα σπερνω βλητα στον κηπο μου και καλυπτομαι ετσι......
Καλύτερα στα 72 η σύνταξη..να προλάβει να πήξει το μυαλό..γιατί στα 68 θα την τρώγαμε σε μηχανάκια και μπύρες....

dimak
Δημοσιεύσεις: 887
Εγγραφή: Παρ 23 Ιαν 2009, 16:19
Ονοματεπώνυμο: Δημήτρης Μακρέας

Re: "Ψ ά ρ ε μ α" μέσα στον Μάϊο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimak » Δευ 27 Μάιος 2013, 13:23

Η κάπαρη κάνει και ρίμα εκτός των άλλων...
Τραγούδι του Μιχάλη Γενίτσαρη με τον Αγάθωνα.
Βάζω τη συγκεκριμένη εκτέλεση για να τον θυμηθούμε προ" Free αλκοηολ

http://youtu.be/hwvKGDqsZA0

Οι ευχαριστίες στον γράφοντα και από μένα...

Επιστροφή στο “Ψαρέματα και τεχνικές”