• Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση

Στιγμα μεσογειακης αναιμιας κ καταδυση

Re: Στιγμα μεσογειακης αναιμιας κ καταδυση

Νέα δημοσίευσηαπό nikmix » 01 Σεπ 2017, 11:05

Μεγάλη η κουβέντα για το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις το στίγμα μεσογειακής (ή και δρεπανοκυτταρικής) αναιμίας μας εμποδίζει να κάνουμε το ψάρεμά μας.Θα ήθελα να πω δυο λόγια όσο γίνεται απλουστευμένα για να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει.
Μια βασική γνώση είναι ότι το οξυγόνο που παίρνουμε από τα πνευμόνια μας μεταφέρεται στους ιστούς για να τους οξυγονώσει μέσω του αίματος και το "όχημα" που το μεταφέρει εκεί είναι η αιμοσφαιρίνη.Το πόση αιμοσφαιρίνη έχει ένας άνθρωπος στο αίμα του το εκφράζουμε (ανά όγκο) με τον αιματοκρίτη.Οπότε συμπερασματικά:όσο περισσότερη αιμοσφαιρίνη (άρα και αιματοκρίτη) έχουμε,τόσο καλύτερα μεταφέρεται το οξυγόνο στους ιστούς,ενώ όσο λιγότερη,τόσο χειρότερη είναι η μεταφορά οξυγόνου,οπότε και η σωστή οξυγόνωση των ιστών.
Η μεσογειακή αναιμία είναι κληρονομική νόσος.Υπεραπλουστευμένα:τα γονίδια που κληρονομούμε για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης του αίματος είναι 2,ένα από τον κάθε γονέα μας.Αν και τα 2 είναι φυσιολογικά,όλα είναι εντάξει.Αν το 1 από τα 2 είναι γονίδιο που έχει την ανωμαλία της μεσογειακής αναιμίας ενώ το άλλο είναι φυσιολογικό,λέμε ότι ο ασθενής έχει το "στίγμα",δηλαδή στο αίμα του έχει ελαφρώς λιγότερη αιμοσφαιρίνη γιατί μόνο το ένα γονίδιο δίνει σήμα για να παράγει ο οργανισμός σωστή αιμοσφαιρίνη.Το πόσο λιγότερη αιμοσφαιρίνη (οπότε και αιματοκρίτη) θα έχει αυτός ο ασθενής εξαρτάται από το πόσο λειτουργεί ή όχι το ελαττωματικό γονίδιο,μπορεί να έχει σχεδόν μηδαμινή διαφορά σε αιμοσφαιρίνη (και αιματοκρίτη) μέχρι και σημαντικά ελαττωμένη.Αν και τα 2 γονίδια είναι ελαττωματικά,ο ασθενής υποφέρει από την σοβαρότατη νόσο της μεσογειακής αναιμίας,δεν μπορεί να παράγει σχεδόν καθόλου φυσιολογική αιμοσφαιρίνη και μεταγγίζεται με αίμα σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να ζήσει από πολύ μικρή ηλικία.
Η δρεπανοκυτταρική αναιμία επίσης είναι κληρονομική νόσος,λίγο πιο σπάνια από την μεσογειακή αναιμία.Πάλι ισχύει ο κανόνας με τα 2 γονίδια.Η διαφορά είναι ότι τα αιμοσφαίρια που παράγει το ελαττωματικό γονίδιο στην δρεπανοκυτταρική αναιμία έχουν το ελάττωμα ότι σε συνθήκες οξειδωτικού στρες παίρνουν την ανώμαλη μορφή του δρεπάνου και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον ασθενή από κακή και δυσχερή κυκλοφορία τους μέσα στα μικρά αγγεία.
Στο δια ταύτα:άνθρωπος με "στίγμα" μεσογειακής αναιμίας,αν έχει πολύ ελαφριά μορφή με φυσιολογικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης,δεν έχει διαφορά από έναν υγιή άνθρωπο.Σε περίπτωση που έχουμε μέτρια μείωση της αιμοσφαιρίνης,η δυνατότητα οξυγόνωσης είναι κάπως μειωμένη,αλλά συνήθως αρκετή για τις περισσότερες καταστάσεις.Σε σημαντική μείωση της αιμοσφαιρίνης συνήθως έχουμε μειωμένη δυνατότητα οξυγόνωσης,οπότε και σαφώς μειωμένη αντοχή και άπνοια,ενώ θα μπορούσε να είναι και παράγοντας δυνητικά επικίνδυνος σε έναν δύτη που κάνει απαιτητικές καταδύσεις,καθώς ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στην μειωμένη παροχή οξυγόνου ή να το πω και αλλιώς,οι ασθενείς που έχουν λιγότερη αιμοσφαιρίνη είναι πολύ πιο εύκολο να λιποθυμήσουν.
Να πω εδώ ότι επειδή με το "στίγμα" γεννιέται ο άνθρωπος,οι περισσότεροι έχουν αναπτύξει μιας μορφής ανοχή,δηλαδή ο οργανισμός "συνηθίζει" στα χαμηλότερα επίπεδα αιμοσφαρίνης που έχει από τη στιγμή που γεννιέται,οπότε μπορεί να μην έχει συμπτώματα παρά μόνο σε καταστάσεις που θα χρειαστεί ιδιαίτερα αυξημένη παροχή οξυγόνου,όπου και θα εκδηλωθεί σύμπτωμα λόγω του μειονεκτήματος της λιγότερης αιμοσφαιρίνης.
Ούτε τάματα ούτε οι άγιοι ωφελούν στην αρρώστια μου.Εγώ είμαι παιδί της θάλασσας.Με κράζει και θα πάω.
Ανδρέας Καρκαβίτσας,Λόγια της Πλώρης.
Άβαταρ μέλους
nikmix
 
Δημοσιεύσεις: 1048
Εγγραφή: 10 Μάιος 2007, 14:45
Τοποθεσία: Salonica

Re: Στιγμα μεσογειακης αναιμιας κ καταδυση

Νέα δημοσίευσηαπό katsanos » 01 Σεπ 2017, 15:11

Πολύ ολοκληρωμένη η παραπάνω τοποθέτηση του Νίκου!!! :hello:
Το είχα ψάξει παλαιότερα μιας και εγώ είχα τις ίδιες ανησυχίες γιατί και γω έχω το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας! Σε μικρή ηλικία που ο αιματοκρίτης είναι πιο χαμηλός ακόμα και αίμα για εξετάσεις αν έδινα μετά ζαλιζόμουνα! Ο αιματοκρίτης μου μετά τα 18 ήτανε στο 40 και τα τελευταία χρόνια είναι 43, δηλαδή σχεδόν όσο ενός φησιολογικού ατόμου! Βουτάω 10 χρόνια περίπου σε βάθη μέχρι 20 μέτρα και από θέμα κούρασης μπορώ να πω ότι είμαι στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη παρέα μου που είναι δέκα χρόνια μικρότεροί μου! Πάντα πίστευα ότι η επίδοσή μου στην στατική (5,10) έχει να κάνει με την ανοχή του οργανισμού μου σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου λόγου στίγματος αλλά από την άλλη ήτανε και ο φόβος μου που δεν με αφήνει να πάω πιο βαθειά γιατί δεν ξέρω πως μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός μου εκεί κάτω! Αυτό που είναι πάντως πολύ βασικό τουλάχιστον σε μένα είναι η σωστή διατροφή και ενυδάτωση πριν τη βουτιά γιατί οι περισσότεροι με στίγμα είμαστε και υποτασικοί!!!
Αλέξανδρος Κατσάνος
Άβαταρ μέλους
katsanos
 
Δημοσιεύσεις: 1075
Εγγραφή: 30 Αύγ 2009, 12:30
Τοποθεσία: Αθήνα-Άρτα

Re: Στιγμα μεσογειακης αναιμιας κ καταδυση

Νέα δημοσίευσηαπό veteriarian » 10 Σεπ 2017, 13:08

σορυ παιδες λογω δουλειας δεν ειχα δει απαντησεις. Παρόλα αυτα με βαση τη δικη μου εμπειρία (αποψη μου) απο αυτα που δαιβασα και ακουσα ειναι οτι ναι μπορει να επηρεασει. Εχει να κανει με τα αερια του αιματος και με τη ρυθμιση τους (υπερκαπνια κτλ κτλ).
Αυτο με βαση την ταπεινη μου αποψη δεν σημαινει οτι οποιος εχει στιγμα θα πεθανει στη θαλασσα. απλα εχει ενα ντισαβανταζ σε σχεση με καποιον χωρις στιγμα. απο την αλλη λογω αλλαγες στα αερια του αιματος θεωρω οτι η ΚΩΠΩΣΗ των ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ του σωματος (για να επαναφερουν στα φυσιολογικα!!) θα ερθει πιο γρηγορα και τοτε ειναι μπορει να αυξηθει το ρισκο! εμεις καταβαλουμε 2πλη προσπαθεια να επανελθουμε. αρα πιο γρηγορα θα φτασουμε στο οριο πουο οργανισμος δεν θα επανερθει και ισως συμβει κατι (πχ ζαλη).
σε βαθος χρονου ισως φανει αυτο. αλλιως δεν νομιζω να φαινεται.
καλο ειναι παντως οποιος εχει στιγμα να προσεχει διπλα και να εχει παντα εν ζευγαρι.
Αν καποιος εχει επαφες με αθληατρους σε κολυμβιτικες ομαδες, καταδυσεις κτλ κτλκτλ θα ηταν τελεια. δεν χρειαζεται να εχουν ειδικοτητα στην μεσογειακη αναιμια. Την Παθοφυσιολογια την ξερουν!!! απλα να ειναι του αντικειμενου π.χ. παθολογοι/αιματολογοι (μη ρωτησετε κανεναν ορθοπεδικο) και να ειναι αθληατροι.

Ωραιο θεματακι, Κανενας φοιτητης ιατρικης δεν ιανι στο γκρουπ να γραψει κανενα μεταπτυχιακο στο θεμα?

μια πολυ ωραια απαντηση (βρηκα και αρθρα αλλα ειναι πολυυυυυυυ δυσνοητα για το 99% του φορουμ) ειναι αυτο. απο ενα φορουμ για πιλοτους. ρωτησε ενας που θελει να γινει πιλοτος και πηρε απαντηση απο γιατρο.

http://www.askcaptainlim.com/dr-jb-lims ... pilot.html

beta Thalassemia minor (trait ) είναι το στίγμα της μεσόγ. αναιμίας


UPDATE
βρήκα αυτόν τον οδηγο για ιατρους που ασχολουμε με καταδυση.
χαρακτηριστικααναφερεται οτι οι φορεις μπορουν να κανουν καταδυση (προφανως με προσοχη και παρακολουθηση).
[link2]http://www.labour.gov.hk/eng/public/oh/Divers.pdf[/link2]

Sickle cell disease or thalassaemia are contraindications to diving. Carriers of sickle cell
trait and thalassaemia trait can be considered fit to dive as hypoxic conditions are not
routinely encountered during diving, and if they are then there are far more urgent matters
than haemoglobinopathies.
veteriarian
 
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: 18 Μαρ 2017, 11:42

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Φυσιολογία.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες