• Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση
  • Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση
  • Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση
  • Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Γευσιγνωσία...

Relax time.......off topic!!

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό terror » 05 Ιαν 2014, 01:25

terminator έγραψε:ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΊΣ!!!

Ίσα μωρή ανορθόγραφη τρολλίτσα... :mrgreen: :grin:
Άβαταρ μέλους
terror
 
Δημοσιεύσεις: 623
Εγγραφή: 23 Σεπ 2010, 21:02

Χταπόδι με κοφτό

Νέα δημοσίευσηαπό Wazeer » 07 Ιαν 2014, 11:47

Μιας και προχθές πάλι το ετοίμασα γράφω τη δική μου εκτέλεση, η οποία βέβαια μπορεί να είναι ίδια και για πολλούς άλλους, απλά δεν έχω φάει πέρα από το δικό μου πουθενά και πιστεύω αξίζει...

Βράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει, με λίγα φύλλα δάφνης ( ή δεντρολίβανο), πιπέρι μαύρο 2-3 πρέζες και ξύδι, περίπου 1 ποτήρι κρασιού
Μόλις μαλακώσει όσο θέλουμε το αφαιρούμε και στο νερό του ρίχνουμε το κοφτό. Στο σημείο αυτό επειδή είναι το πιο σημαντικό για μένα, είναι να έχουμε βράσει το χταπόδι σε νερό ίσα ίσα να το σκεπάσει, ώστε το μακαρονάκι να ρουφήξει ακριβώς όσο χρειάζεται και να μη θέλει σούρωμα. Αν βγει στεγνό συμπληρώνουμε ανάλογα...Περισσότερα δε γράφω για το μαγείρεμα του μακαρονιού

Όσο το μακαρονάκι βράζει, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι, σκόρδο όσο θέλει ο καθένας (εγώ βάζω πολύ!!!) και τσιγαρίζουμε. Έχουμε κόψει το χταπόδι εν τω μεταξύ σε μέγεθος περίπου όσο το κοφτό όταν θα έχει βράσει για καλύτερο ανακάτωμα :good:
Τσιγαρίζουμε λοιπόν σκορδοκρέμμυδο και προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι. 1-2 λεπτά μετά σβήνουμε με ρακή (1 ποτηράκι κρασιού) , εμένα μ'αρέσει να το καίω κιόλας :) και μόλις σβήσει βάζουμε ψιλοκομμένο τοματάκι σε σιγανή φωτιά.

Όταν όλα είναι έτοιμα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κοφτό τη σάλτσα και τριμμένη γραβιέρα σε αρκετή ποσότητα. Εγώ προτιμώ γλυκιά γραβιέρα καθώς πιστεύω αναδεικνύει περισσότερο τη συνολική γεύση. Περί ορέξεως βέβαια....
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε πιάτα με συνοδεία Λημνιού λευκού κρασιού! :D :D :D

Αντώνης
ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ
Άβαταρ μέλους
Wazeer
 
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 16 Φεβ 2013, 11:50
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό Wazeer » 17 Μαρ 2014, 09:58

παιδιά πείτε καμιά εκτέλεση για μπάφες- κέφαλους.

τους έχω βαρεθεί ψητούς και με τόσο στεγνό ψαχνό....
ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ
Άβαταρ μέλους
Wazeer
 
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 16 Φεβ 2013, 11:50
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό fireman » 17 Μαρ 2014, 10:09

Wazeer έγραψε:παιδιά πείτε καμιά εκτέλεση για μπάφες- κέφαλους.

τους έχω βαρεθεί ψητούς και με τόσο στεγνό ψαχνό....

Στο φούρνο. ταψί,πατατούλες στα κενά, κρεμμύδια ντομάτες φέτες από πάνω, σκόρδο, μαϊντανός, αλάτι ,πιπέρι ,ρίγανη, ελαιόλαδο . Το βγάζεις όταν γίνουν οι πατάτες :hello:
Η βλακεία είναι σαν την ραδιενέργεια συσσωρεύεται (Albert Einstein)

Γι' αυτό, μακριά από φασίστες και φασιστοειδή !!!
Άβαταρ μέλους
fireman
 
Δημοσιεύσεις: 1750
Εγγραφή: 11 Ιουν 2009, 16:44
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό timotheos » 17 Μαρ 2014, 10:14

Στον ταβά. Με μπόλικο σκόρδο, μαύρο πιπέρι και πατάτες.
Εδώ μια ιδέα πώς γίνεται: http://www.altis.com.gr/recipe/210/psari-bianko?gclid=CJHU8uaBmb0CFZDKtAodBDcAKQ
Προσωπικά δε βάζω ξύδι που λέει η συνταγή, μόνο λεμόνι προς το τέλος να πήξει το ζουμί.
Το ψάρι δε χρειάζεται να το κόψεις φέτες, το κόβεις σε δυο - τρια κομμάτια ανάλογα το μέγεθός του.
...Γυρεύω το παλιό μου σπίτι
με τ' αψηλά τα παραθύρια
σκοτεινιασμένα απ' τον κισσό...
Άβαταρ μέλους
timotheos
 
Δημοσιεύσεις: 690
Εγγραφή: 09 Μάιος 2013, 11:59

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό paraktios » 17 Μαρ 2014, 10:36

Σεβίτσε :)

Σεβίτσε (Ceviche) Ωμό ψάρι κομμένο σε κύβους και μαριναρισμένο σε μείγμα από χυμό μοσχολέμονου, σκόρδου, κρεμμυδιού, καυτερής πιπεριάς και αρωματικών. Τα οξέα «ψήνουν» το ψάρι και δεν χρειάζεται μαγείρεμα.
Άβαταρ μέλους
paraktios
 
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: 27 Σεπ 2008, 08:07
Τοποθεσία: πελλοπονησος

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό Wazeer » 17 Μαρ 2014, 11:01

για ταψί και γω το σκεφτόμουν, έκανα τις προάλλες και μια παλαμίδα μούρλια!
το σεβίτσε μου ακούγεται πολύ ιδιαίτερο, θα γίνει στην επόμενη ευκαιρία!!!

επίσης αυτά που έβγαλα προχθές ήταν αυγωμένα. τι τα κάνεις αυτά; τα τηγάνισα αφού τα είχα βάλει σε τριμμένο σκόρδο για λίγη ώρα και στο πιάτο με λεμόνι, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. καλό αλλά όχι πολύ σπουδαίο
ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ
Άβαταρ μέλους
Wazeer
 
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 16 Φεβ 2013, 11:50
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό subak » 17 Μαρ 2014, 11:25

Καθάρισε τα αυγά από τη μεμβρανη που τα περιβάλει. Χτυπα τα στο μπλέντερ με λίγο λάδι , λίγο πιπέρι και λεμόνι τόσο όσο τραβά η γεύση σου. Θα μαριναριστούν με το λαδι και το λεμονι και θα εχεις ενα ειδος φρεσκιας ταραμοσαλάτας με ανεπαναληπτη θαλασσινη γευση και φρεσκαδα στο στομα, για να αλειψεις φρυγανισμενες φετες ψωμι.
subak
 
Δημοσιεύσεις: 412
Εγγραφή: 26 Νοέμ 2011, 01:40

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό Wazeer » 17 Μαρ 2014, 11:29

subak έγραψε:Καθάρισε τα αυγά από τη μεμβρανη που τα περιβάλει. Χτυπα τα στο μπλέντερ με λίγο λάδι , λίγο πιπέρι και λεμόνι τόσο όσο τραβά η γεύση σου. Θα μαριναριστούν με το λαδι και το λεμονι και θα εχεις ενα ειδος φρεσκιας ταραμοσαλάτας με ανεπαναληπτη θαλασσινη γευση και φρεσκαδα στο στομα, για να αλειψεις φρυγανισμενες φετες ψωμι.


:hello: merci!
ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ
Άβαταρ μέλους
Wazeer
 
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 16 Φεβ 2013, 11:50
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό dottmicalis » 17 Μαρ 2014, 11:58

Μη ξεχνας οτι ο κέφαλος κανει πολύ ωραία σούπα. Κι έτσι δε στεγνώνει και το κρεας του, το οποίο μπορείς να απολαύσεις με το κλασσικό λαδολέμονο με ρίγανη ή με μαγιονέζα.

Αν θες εναλλακτικά να τον προσπαθήσεις στο φούρνο, όπως είπε κι ο πυροσβέστης, κόψε πατατούλες ροδέλες, κρεμμύδι ροδέλες και ένα-δύο λεμόνια επίσης ροδέλες, μαζί με τη φλούδα τους. Στο ψήσιμο το ψάρι θα τραβήξει τους χυμούς του λεμονιού και θα πάρει μια έξτρα γεύση και άρωμα από τη φλούδα. Συμπλήρωσε με αρωματικά (δενδρολίβανο ή ρίγανη) και λίγο χοντρό αλάτι και πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.

Το μυστικό είναι να τα βάλεις σε μια λαδόκολλα με την οποία θα κλείσεις καλά το ψάρι ώστε να ψηθεί καλά και να μείνει ζουμερό.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
Piscibus nostrum quotidianum da nobis hodie
dottmicalis
 
Δημοσιεύσεις: 114
Εγγραφή: 12 Σεπ 2012, 15:44
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό edge » 17 Μαρ 2014, 12:32

fireman έγραψε:
Wazeer έγραψε:παιδιά πείτε καμιά εκτέλεση για μπάφες- κέφαλους.

τους έχω βαρεθεί ψητούς και με τόσο στεγνό ψαχνό....

Στο φούρνο. ταψί,πατατούλες στα κενά, κρεμμύδια ντομάτες φέτες από πάνω, σκόρδο, μαϊντανός, αλάτι ,πιπέρι ,ρίγανη, ελαιόλαδο . Το βγάζεις όταν γίνουν οι πατάτες :hello:[/qubote]

έτσι ακριβώς ...μόνο μαζί με τη ντομάτα ρίξε και τριμένη ντομάτα καθώς και μια κουταλιά πάστα ντομάτα ανακατεμένη με νερό ..σκόρδο μπόλικο και πιπέρι ... ..........επίσης εμείς στο μεσολόγγι τα ανοίγουμε στη μέση ..τα λεγόμενα πετάλια ...στα κάρβουνα με λαδοριγανο λεμονο ...όσο αναφορά το αυγό ...το αλεβρώνουμε και στο τηγάνι για λίγα λεπτά ...βασιλικός ουζοτσιπουρομεζες \:D/ :hello:
edge
 
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: 07 Μαρ 2014, 19:28

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό subak » 17 Μαρ 2014, 12:55

Μπορείς να τους κανεις με τη συνταγη που κανω τα λαβράκια, οταν εχω αφθονα και τα βαριεμαι ψητα (δυστυχως οχι φετος!!!)

Στο φουρνο τυλιγμενο σε λαδοκολλα, σπανακι , μανιταρια, φρεσκο κρεμμυδακι και το ψαρι- τα χορτα βραζουν στο ζουμι του ψαριου, το ψαρι δε στεγνωνει και παιρνει γεθση απο τα χορτα. Για εξτρα γεύση, υπάρχουν δυο παραλλαγες, ειτε τριβεις λιγο τζιντζερ, αν σου αρεσει, ειτε βαζεις λιγο χυμο και ξυσμα πορτοκαλι.
Οπως καταλαβαινεις, η ιδεα ειναι ενα χειμωνιατικο ψαρι να μαγειρευτει με χειμωνιατικα συνοδευτικά, την εποχη που τα ψησιματα στα καρβουνα δεν πολυεπιτρεπονται λογο καιρου..
subak
 
Δημοσιεύσεις: 412
Εγγραφή: 26 Νοέμ 2011, 01:40

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό Wazeer » 17 Μαρ 2014, 13:07

σπανάκι, μανιτάρια πως τα βάζεις; ψιλοκομένα και αραδιασμένα και γίνονται μαζί με τα υπόλοιπα;
ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ
Άβαταρ μέλους
Wazeer
 
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 16 Φεβ 2013, 11:50
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό Stelios.... » 17 Μαρ 2014, 14:01

Τον παραπανω τροπο χρησιμοποιω και γω πολυ συχνα,αλλα ΔΕΝ μ'αρεσουν ολα τα ψαρια ετσι....

Δεν μ'αρεσουν σαργοι,σαλπες,μουρμουρες...
Εξαιρετικα γινονται:Σηκιοι,τσιπουρες λαυριακια,μπαφες και σκαθαρια χοντρα...

Καθε ψαρι το τυλιγεις στην λαδοκολλα ΜΟΝΟ του,αφου το εχεις αλατοπιπερωσει,εχεις ριξει 1,5 κουταλια ελαιολαδο + μυρωδικα...Εγω βαζω μια φετα λεμονι,δεντρολιβανο,λιγη ριγανη και φρεσκο κρεμμυδακι(οχι ξερο...)
Το κλεινεις καλα ετσι ωστε να μην φυγουν ζουμια και ανοιγει ο καθενας στο πιατο του...

Μια φορα δοκιμασα ετσι και στηροπουλο 1,8κ και μ'αρεσε αρκετα,απλως εκανα λαθος τοτε και εβαλα ξερο κρεμμυδι αντι για φρεσκο...(πηρε πολυ εντονα την μυρωδια και το χαλασε λιγο)...

Ψαχνω να βρω φωτο και συνταγη ενος φιλου ψαρα,αλλα δεν την βρισκω...Φιλεταρισμενες μπαφες σε μορφη fish sticks,στο τηγανι...Περαν του ιδιομορφου παναρισματος,κατι προσθετε μεσα ρε γμτ...Αν ξερει κανεις ας το γραψει...
Άβαταρ μέλους
Stelios....
 
Δημοσιεύσεις: 402
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2010, 16:59
Τοποθεσία: Παιανια

Re: Γευσιγνωσία...

Νέα δημοσίευσηαπό Wazeer » 17 Μαρ 2014, 14:10

έτσι κάνουμε τις πέστροφες σπίτι. αλουμινόχαρτο, στην κοιλιά φύλλο δάφνης και φέτα λεμόνι και φούρνο. γίνονται φανταστικές!
το έχω δοκιμάσει και με εστραγκόν και το αποτέλεσμα ακόμα πιο μαγικό!
ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ
Άβαταρ μέλους
Wazeer
 
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 16 Φεβ 2013, 11:50
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Χαλαρά.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Majestic-12 [Bot], xareas και 5 επισκέπτες