• Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση
  • Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση
  • Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση
  • Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Μπάφα ή Κέφαλος?

Απορίες, προτάσεις, κλπ πληροφορίες για τα θηράματα που μας ενδιαφέρουν.

Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό Adorable » 20 Ιούλ 2014, 16:59

Φίλοι μου,
Ανοίγω αυτό το θέμα θέλοντας να αναφέρω μερικά πράγματα για αυτό το μάλλον παρεξηγημένο ψάρι. Διαβάζω πολλούς που αναφέρουν ότι χτύπησα μια μπάφα και είχε κάτι κίτρινα στη κοιλιά της ή ´αλλος αναφέρει οτί εγώ τα παίρνω μόνο για καμία σούπα κλπ.....
Το ψάρι αυτό είναι πελαγίσιο. Στη δημοτική ελληνική λέγεται κέφαλος κ όπως πολύ σωστά μαντεύετε η ονομασία προέρχεται από το πλατύ κεφάλι του. Είναι μεταναστευτικό ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.... Αφρική, Βραζιλία, Αμερική. Περνά από τη χώρα μας 3 φορές το χρόνο κάθε εποχή κ διαφορετικό είδος. Το χειμώνα τα ´μαυράκια" ή "μαυραγκούνια" μεγάλα ψάρια 1-3 κιλά με μαύρη ράχη, την άνοιξη τα μυξινάρια (αφήνουν κάτι σαν βλέννα στο άγγιγμα τους) μικρότερα σε μέγεθος με χαρακτηριστικό κίτρινο σημάδι στο αυτί και μυτερό κεφάλι (θεσπέσια σε γεύση) και το καλοκαίρι τα λεγόμενα "γαλάρια" (τα αρσενικά εάν τα πιέσεις στη κοιλία βγάζουν ένα άσπρο γάλα-σπέρμα) με έντονο σκούρο πράσινο χρώμα στη ράχη, σε μεγέθη από μικρό έως 3-4 κιλά.

Μπάφα ονομάζεται το θυληκό του είδους (δεν τα λέμε όλα μπάφες) το οποίο ξεχωρίζει από το μεγαλύτερο μέγεθος καθώς και από την φουσκωμένη κοιλιά του. Πάντα προηγείται των αρσενικών και μπορεί κάποιος να το ξεχωρίσει εύκολα (τα τραβάει σαν μαγνήτης :D ) Δεν το βαράμε εκτός κι αν η βολή έχει χειρουργική ακρίβεια (κεφάλι ή ουρά) ώστε να μην σπάσει τα αυγά γιατί τότε παίρνουν νερό και είναι άχρηστα. Αν τα καταφέρουμε τα αυγοτάραχα βγαίνουν άθικτα με συγκεκριμένο τρόπο απο το ψάρι κ με συγκεκριμένη διαδικασία (ήλιος, αλάτι κα) γίνονται έδεσμα. Δεν τα τηγανίζουμε ](*,)
Το υπόλοιπο ψάρι δεν έχει γευστική αξία -ΑΝΟΣΤΟ- και γίνεται μόνο κοκκινιστό... εγώ προσωπικά τα φιλεύω :D επίσης ψάρια μεγάλα κ νοχελικά τον ΣΕπτέμβριο κ Οκτώβριο μην τα χτυπάτε.... είναι γεννημένα θηλυκά δηλ. Μπάφες -ΑΝΟΣΤΑ!- λέγονται ρεχούσες.
Ας το δούμε και λίγο οικολογικά παιδιά!!

Προσωπικά διπλά σε πελαγίσιο κέφαλο του Σεπτεμβρίου γευστικά βάζω από τσιπούρα κ πάνω....

Tip: κάντε "φιλενάδα" στα καρτέρια σας μια μπάφα και η ψαροβελόνα θα βγαίνει χρυσαφένια κάθε φορά. :good:

Α.

Ps: κατάμαύρα ψάρια με μυτερό κεφάλι και φουσκωτή κοιλία δίπλα σε λιμάνια κ μπλόκια είναι λιμανίσιοι παραμένωντες, μόνιμοι κάτοικοι όλο το χρόνο δεν τους τρώνε ούτε οι γάτες μου .....αλήθεια!!! μυρίζουν πετρέλαιο.... μακριά.
Adorable
 
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: 28 Ιουν 2014, 13:25

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό stayros » 20 Ιούλ 2014, 17:41

Adorable έγραψε:Φίλοι μου,
Ανοίγω αυτό το θέμα θέλοντας να αναφέρω μερικά πράγματα για αυτό το μάλλον παρεξηγημένο ψάρι. Διαβάζω πολλούς που αναφέρουν ότι χτύπησα μια μπάφα και είχε κάτι κίτρινα στη κοιλιά της ή ´αλλος αναφέρει οτί εγώ τα παίρνω μόνο για καμία σούπα κλπ.....
Το ψάρι αυτό είναι πελαγίσιο. Στη δημοτική ελληνική λέγεται κέφαλος κ όπως πολύ σωστά μαντεύετε η ονομασία προέρχεται από το πλατύ κεφάλι του. Είναι μεταναστευτικό ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.... Αφρική, Βραζιλία, Αμερική. Περνά από τη χώρα μας 3 φορές το χρόνο κάθε εποχή κ διαφορετικό είδος. Το χειμώνα τα ´μαυράκια" ή "μαυραγκούνια" μεγάλα ψάρια 1-3 κιλά με μαύρη ράχη, την άνοιξη τα μυξινάρια (αφήνουν κάτι σαν βλέννα στο άγγιγμα τους) μικρότερα σε μέγεθος με χαρακτηριστικό κίτρινο σημάδι στο αυτί και μυτερό κεφάλι (θεσπέσια σε γεύση) και το καλοκαίρι τα λεγόμενα "γαλάρια" (τα αρσενικά εάν τα πιέσεις στη κοιλία βγάζουν ένα άσπρο γάλα-σπέρμα) με έντονο σκούρο πράσινο χρώμα στη ράχη, σε μεγέθη από μικρό έως 3-4 κιλά.

Μπάφα ονομάζεται το θυληκό του είδους (δεν τα λέμε όλα μπάφες) το οποίο ξεχωρίζει από το μεγαλύτερο μέγεθος καθώς και από την φουσκωμένη κοιλιά του. Πάντα προηγείται των αρσενικών και μπορεί κάποιος να το ξεχωρίσει εύκολα (τα τραβάει σαν μαγνήτης :D ) Δεν το βαράμε εκτός κι αν η βολή έχει χειρουργική ακρίβεια (κεφάλι ή ουρά) ώστε να μην σπάσει τα αυγά γιατί τότε παίρνουν νερό και είναι άχρηστα. Αν τα καταφέρουμε τα αυγοτάραχα βγαίνουν άθικτα με συγκεκριμένο τρόπο απο το ψάρι κ με συγκεκριμένη διαδικασία (ήλιος, αλάτι κα) γίνονται έδεσμα. Δεν τα τηγανίζουμε ](*,)
Το υπόλοιπο ψάρι δεν έχει γευστική αξία -ΑΝΟΣΤΟ- και γίνεται μόνο κοκκινιστό... εγώ προσωπικά τα φιλεύω :D επίσης ψάρια μεγάλα κ νοχελικά τον ΣΕπτέμβριο κ Οκτώβριο μην τα χτυπάτε.... είναι γεννημένα θηλυκά δηλ. Μπάφες -ΑΝΟΣΤΑ!- λέγονται ρεχούσες.
Ας το δούμε και λίγο οικολογικά παιδιά!!

Προσωπικά διπλά σε πελαγίσιο κέφαλο του Σεπτεμβρίου γευστικά βάζω από τσιπούρα κ πάνω....

Tip: κάντε "φιλενάδα" στα καρτέρια σας μια μπάφα και η ψαροβελόνα θα βγαίνει χρυσαφένια κάθε φορά. :good:

Α.

Ps: κατάμαύρα ψάρια με μυτερό κεφάλι και φουσκωτή κοιλία δίπλα σε λιμάνια κ μπλόκια είναι λιμανίσιοι παραμένωντες, μόνιμοι κάτοικοι όλο το χρόνο δεν τους τρώνε ούτε οι γάτες μου .....αλήθεια!!! μυρίζουν πετρέλαιο.... μακριά.

Δεν ξέρω τη λένε οι άλλοι φίλε μου, αλλά εγώ που έπιασα πέρυσι και δοκίμασα νιακη πελαγίσιο, γύρω στο κιλό, το έκανα τηγανητό όπως όλα τα κεφάλια, δεν βάζεις ούτε τσιπούρα ούτε γοφάρι μπροστά στη γεύση του... και έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα ψάρια σε κάθε μορφή μαγειρέματος...
stayros
 
Δημοσιεύσεις: 598
Εγγραφή: 19 Ιαν 2011, 11:25

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό NodAs Bes » 20 Ιούλ 2014, 17:50

εγώ πάλι τον κέφαλο τον τρώω πετάλι με λαδολεμονορίγανη..πολύ δυνατή γεύση
Δεν έχουμε στον ήλιο...μπύραα
Άβαταρ μέλους
NodAs Bes
 
Δημοσιεύσεις: 856
Εγγραφή: 20 Φεβ 2011, 21:47

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό PHANTOM » 20 Ιούλ 2014, 18:10

κάντε "φιλενάδα" στα καρτέρια σας μια μπάφα και η ψαροβελόνα θα βγαίνει χρυσαφένια κάθε φορά.
τι εννοεις φιλε!
PHANTOM
 
Δημοσιεύσεις: 252
Εγγραφή: 25 Νοέμ 2010, 13:11

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό Adorable » 20 Ιούλ 2014, 22:58

Δεν ξέρω τη λένε οι άλλοι φίλε μου, αλλά εγώ που έπιασα πέρυσι και δοκίμασα νιακη πελαγίσιο, γύρω στο κιλό, το έκανα τηγανητό όπως όλα τα κεφάλια, δεν βάζεις ούτε τσιπούρα ούτε γοφάρι μπροστά στη γεύση του... και έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα ψάρια σε κάθε μορφή μαγειρέματος...[/quote]

Έτσι είναι φίλε μου. Ακούω καμία φορά κανέναν να λέει ότι εγώ δεν τα τρώω αυτά τα ψάρια και χαμογελάω γιατί ξέρω ότι δεν γνωρίζει :D Παλαμίδες, Λίτσες, Γοφάρια ακόμα κ λαβράκια δεν πιάνουν μία μπροστά τους σε γεύση. Εμένα προσωπικά το λαβράκι δεν με τρελαίνει γιατί έχει μιά γλυκιά-βαριά γεύση κ μυρωδιά. Ειδικά αν το πιάσεις σε περιοχές με κλουβιά είναι άστα να πάνε.
Οι κέφαλοι που βρίσκουμε στον ψαρά είναι από καλλιέργειες (αλυκές κα) και δε λένε τίποτα σε γεύση... δεν τα τρώω!

Αν ξαναπιάσεις φίλε τέτοιο ψάρι καθάρισέ το, αστο λίγο να φύγουν τα νερά, και μισή με μία ώρα πριν το ψήσεις πασπάλειψέ το παντού με αλάτι κανονικό (όχι χοντρό) βάλε και μέσα στη κοιλιά του (όχι υπερβολές), μην το ανοίξεις στα δυο γιατί χάνει τα ύγρα του στο ψήσιμο, μόνο κάντου δυο χαραξιές κατα μήκος του σώματος. Ο ιδανικός τρόπος είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα, πασπάλιψε με λίγο ελαιόλαδο κ ρίγανη πριν το βάλεις στη σχάρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος θέλει να έχεις λαδολέμονο έτοιμο και στα γυρίσματα να ρίχνεις σε κάθε πλευρά.
Τα γυρίσματα πρέπει να γίνονται γρήγορα κ είναι συνήθως 2-3 αναλόγως το ψάρι και τη φωτιά που έχεις, περίπου 30-40 λεπτά συνολικός χρόνος ψησίματος.
Φτιάξε,και μία σαλάτα και μετά έλα να μου πεις αν είναι ωραίο :D

Καλή όρεξη!
Α.
Adorable
 
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: 28 Ιουν 2014, 13:25

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό manousakas » 21 Ιούλ 2014, 00:07

Adorable έγραψε:Φίλοι μου,
Ανοίγω αυτό το θέμα θέλοντας να αναφέρω μερικά πράγματα για αυτό το μάλλον παρεξηγημένο ψάρι. Διαβάζω πολλούς που αναφέρουν ότι χτύπησα μια μπάφα και είχε κάτι κίτρινα στη κοιλιά της ή ´αλλος αναφέρει οτί εγώ τα παίρνω μόνο για καμία σούπα κλπ.....
Το ψάρι αυτό είναι πελαγίσιο. Στη δημοτική ελληνική λέγεται κέφαλος κ όπως πολύ σωστά μαντεύετε η ονομασία προέρχεται από το πλατύ κεφάλι του. Είναι μεταναστευτικό ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.... Αφρική, Βραζιλία, Αμερική. Περνά από τη χώρα μας 3 φορές το χρόνο κάθε εποχή κ διαφορετικό είδος. Το χειμώνα τα ´μαυράκια" ή "μαυραγκούνια" μεγάλα ψάρια 1-3 κιλά με μαύρη ράχη, την άνοιξη τα μυξινάρια (αφήνουν κάτι σαν βλέννα στο άγγιγμα τους) μικρότερα σε μέγεθος με χαρακτηριστικό κίτρινο σημάδι στο αυτί και μυτερό κεφάλι (θεσπέσια σε γεύση) και το καλοκαίρι τα λεγόμενα "γαλάρια" (τα αρσενικά εάν τα πιέσεις στη κοιλία βγάζουν ένα άσπρο γάλα-σπέρμα) με έντονο σκούρο πράσινο χρώμα στη ράχη, σε μεγέθη από μικρό έως 3-4 κιλά.

Μπάφα ονομάζεται το θυληκό του είδους (δεν τα λέμε όλα μπάφες) το οποίο ξεχωρίζει από το μεγαλύτερο μέγεθος καθώς και από την φουσκωμένη κοιλιά του. Πάντα προηγείται των αρσενικών και μπορεί κάποιος να το ξεχωρίσει εύκολα (τα τραβάει σαν μαγνήτης :D ) Δεν το βαράμε εκτός κι αν η βολή έχει χειρουργική ακρίβεια (κεφάλι ή ουρά) ώστε να μην σπάσει τα αυγά γιατί τότε παίρνουν νερό και είναι άχρηστα. Αν τα καταφέρουμε τα αυγοτάραχα βγαίνουν άθικτα με συγκεκριμένο τρόπο απο το ψάρι κ με συγκεκριμένη διαδικασία (ήλιος, αλάτι κα) γίνονται έδεσμα. Δεν τα τηγανίζουμε ](*,)
Το υπόλοιπο ψάρι δεν έχει γευστική αξία -ΑΝΟΣΤΟ- και γίνεται μόνο κοκκινιστό... εγώ προσωπικά τα φιλεύω :D επίσης ψάρια μεγάλα κ νοχελικά τον ΣΕπτέμβριο κ Οκτώβριο μην τα χτυπάτε.... είναι γεννημένα θηλυκά δηλ. Μπάφες -ΑΝΟΣΤΑ!- λέγονται ρεχούσες.
Ας το δούμε και λίγο οικολογικά παιδιά!!

Προσωπικά διπλά σε πελαγίσιο κέφαλο του Σεπτεμβρίου γευστικά βάζω από τσιπούρα κ πάνω....

Tip: κάντε "φιλενάδα" στα καρτέρια σας μια μπάφα και η ψαροβελόνα θα βγαίνει χρυσαφένια κάθε φορά. :good:

Α.

Ps: κατάμαύρα ψάρια με μυτερό κεφάλι και φουσκωτή κοιλία δίπλα σε λιμάνια κ μπλόκια είναι λιμανίσιοι παραμένωντες, μόνιμοι κάτοικοι όλο το χρόνο δεν τους τρώνε ούτε οι γάτες μου .....αλήθεια!!! μυρίζουν πετρέλαιο.... μακριά.



φιλικα παντα!!!!

Να μην παρεξηγηθώ, δεν θέλω να κλέψω πνευματικά δικαιώματα. Οι παρακάτω πληροφορίες έχουν παρασχεθεί από τον Γρηγόρη Σταυριανό, Φοιτητή 7ου εξαμήνου Τεχνολογίας Αλιείας & Υδ/γειών. Πάμε, λοιπόν...

Στην Ελλάδα υπάρχουν 8 είδη κεφάλου:

Το είδος Mugil cephalus, κοινώς ονομαζόμενο και μπάφα το θηλυκό και στειράδι το αρσενικό. Ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα απο το λιπώδες βλέφαρο που έχει πάνω απο το μάτι του. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος απο τους κέφαλους που συναντώνται στην Ελλάδα, με μέγιστο βάρος τα 8 κιλά, μήκος 1.20m και ηλικία 16 χρόνων. Συναντάται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι βενθοπελαγικό είδος, μπαίνει σε ποταμούς, κυρίως για να αποβάλλει απο το σώμα του βακτήρια μέσω της ώσμωσης και σπανιότερα για να τραφεί. Είναι κέφαλος με το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον, μιας και απο τα αυγά του θηλυκού φτιάχνεται το αυγοτάραχο στην Μεσόγειο.

Δεύτερο είδος το Oedalechilus labeo, κοινώς γρέντζος. Είναι το καθαρά πελαγικό απο τα ενδημικά κεφαλόπουλα της Ελλάδας και πλησιάζει τις ακτές απο τον Δεκέμβριο ως και τον Φεβρουάριο, ανάλογα το γεωγραφικό μήκος της περιοχής, για να αφήσει τα αυγά του. Συναντάται στην Μεσόγειο, καθόλου στην Μαύρη Θάλασσα, και στον Ατλαντικό στις ακτές απο το Μαρόκο ως και το Γιβραλτάρ. Δεν μπαίνει σε εκβολές ποταμών, καθώς δεν του αρέσουν πολύ τα γλυκά νερά, αλλά συναντάται κοντά στις εκβολές κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Είναι το "καθαρότερο", απο τα κεφαλόπουλα αφού ζεί συνήθως σε ανοικτά νερά.

Τρίτο είδος το Chelon labrosus, κοινώς μελάνισσα ή μαυρακούνι. Έχει σκουρόχρωμα παχιά,με χαραγή, χείλη και τα ενήλικα άτομα έχουν μία ή περισσότερες σειρές θηλών πάνω στα χείλη τους. Φτάνει το βάρος των 4,5 κιλών με μέγιστο μήκος τα 75 εκ. και χρόνο ζωής τα 25 χρόνια. Αναπαράγεται κατά τους χειμερινούς μήνες και συναντάται συχνά και σε γλυκά νερά, δηλαδή μπαίνει σε λιμνοθάλασσες με υφάλμυρο νερό και σε ποταμούς.

Τέταρτο είδος το Liza ramado, κοινώς μαυράκι η βελάνισσα. Είναι το κεφαλόπουλο που έχει χρυσίζουσες κηλίδες στα βραγχιακά επικαλλύματα και μαύρα θωρακικά πτερύγια. Μέγιστο βάρος τα 3 κιλά, μήκος τα 70 εκ. και ηλικία τα 10 χρόνια. Είναι πελαγικό, αν και συναντάται συχνά σε λιμάνια και εκβολές ποταμών. Ζει μέχρι το βάθος των 10 μέτρων, στον Ανατολικό Ατλαντικό απο την Νορβηγία μέχρι και το Μαρόκο, την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Σπανιότερα σε τροπικά νερά, όπως την Ερυθρά Θάλασσα. Η αναπαραγωγική περίοδος του είναι απο τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο και γεννάει σε αλμυρό νερό, σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια της οικογένεια που εναποθέτουν τα αυγά τους σε υφάλμυρα ή και γλυκά νερά. Τα ενήλικα εισέρχονται στα κατώτερα μέρη και τις εκβολές των ποταμών. Είναι έντονα μεταναστευτικό είδος και ζει σε θερμοκρασίες απο 8 έως 24 βαθμούς.

Πέμπτο είδος το Liza saliens, κοινώς γάστρος. ΄Εχει στα λέπια που είναι στο πάνω μέρος του κεφαλιού 2 ή 3 χαρακτηριστικές αυλακιές σε κάθε λέπι και έχει επιμηκισμένο σώμα σε σχέση με τα άλλα κεφαλόπουλα. Μέγιστο μήκος τα 40cm κα ζει έως το βάθος των 10 μέτρων στην Μεσόγειο Θάλασσα, στην Μαύρη Θάλασσα και στα παράλια του Ατλαντικού απο την Γαλλία έως το Μαρόκκο. Έχει μεταφερθεί και στο Ιράν και στην Κασπία, ως διαχειριστικό μέτρο ιχθυοαποθεμάτων. Είδος που ζει μόνο στα παράλια.Δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον, μιας και είναι γευστικά αδιάφορο, αλλά είναι ο κέφαλος που κυνηγούν περισσότερ οτα μεγαλύτερα πελαγικά είδη.

Έκτο είδος το Liza aurata, κοινώς μυξίνι ή μυξινάρι. Μέγιστο μήκος το 60 εκ.. Έχει μικρότερα λέπια απο τα άλλα είδη μα τα λέπια στο πάνω μέρος του κεφαλιού να φέρει το καθένα μια χαρακτηριστηκή αύλακα. το σώμα του καλύπτεται με βλέννα, εξ' αυτού και το κοινό του όνομα. Είναι πελαγικό είδος που συναντάται συχνά στις εκβολές ποταμών και σε λιμνοθάλασσες, σπάνια εισχωρεί σε γλυκά νερά. Αναπαράγεται απο τον Ιούλιο ως και τα τέλη Νοεμβρίου στην θάλασσα, και οχι σε γλυκά ή υφάλμυρα νερά. Φέρει στο βραγχιακό επικάλυμμα χρυσίζουσα κηλίδα πάντα και όχι συνήθως, ανάλογα απο το βιότοπότου, όπως το Liza ramada. Ζει ως το βάθος των 10 μέτρων στην Μαύρη και την Μεσόγειο Θάλασσα, και στον Ανατολικό Ατλαντικό απο την Σκοτία ως το Cape Verde, την νότια Νορβηγία, το Μαρόκκο και σπανιότερα στις ακτές της Μαυριτανίας. Είναι έντονα εμπορεύσιμο είδος, χάρις στην γεύση του.

Έβδομο και τελευταίο είδος το Mugil soiuy, που δεν είναι ενδημικό. Συναναντάται στα εσωτερικά νερά της Ρωσίας και της Κίνας, στην Κασπία Θάλασσα, στην Μαύρη Θάλασσα και πολύ σπάνια στα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας και στα βόρεια παράλια της Ελλάδας μέχρι και τις εκβολές του ποταμού Στρυμώνα. Πολύ μεγάλα μεγέθη φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα παράλια της Κίνας και τις γύρω χώρες (Κορέα, Ιαπωνία κ.α.). Όπως καταλάβατε ζει με την ίδια ευκολία σε γλυκό, υφάλμυρο και θαλασσινό νερό, αρκεί το κλίμα να είναι εύκρατο. Το συνηθισμένο μήκος του είναι 30 περίπου εκ. και φτάνει μέχρι και 60 εκ., αν και υπάρχουν αναφορές για ψάρια άνω των 80 εκ.. Γεννάει τα αυγά του στις εκβολές ποταμών προς το τέλος του Αυγούστου. Υπάρχει στα νερά του Θρακικού Πελάγους πολλά χρόνια και έχει προσαρμοστεί πλήρως στο περιβάλλον. Σε μερικά βιβλία αναφέρεται σαν ενδημικό, που είναι λάθος.

Άλλο ένα είδος που συναντάται στον Ελλαδικό χώρο είναι το Liza carinata. Είναι πελαγικό είδος, αναπαράγεται ταχύτατα και έγινε εισαγωγή του στην Μαύρη Θάλασσα ως διαχειριστικό μέτρο Ιχθυοαποθεμάτων. Ζεί, στο φυσικό του περιβάλλον σε τροπικά κλίματα, αλλά έχει προσαρμοστεί στο Αιγαίο. Συναντάται στον Ινδικό Ωκεανό, απο την Κόκκινη Θάλασσα ως την Βομβάη και την Ινδία. Ακόμα, σπανιότερες συναντήσεις στην Κίνα και την Ιαπωνία. Τρέφεται και αναπαράγεται κυρίως κοντά στις ακτές και σε εκβολές ποταμών. Πελαγικό είδος.

εκτος απο τα... diesel .... ολα τα αλλα ειναι πεντανοστιμα!!!!
και ειδικα οι ματσοί!!!
υ.γ. το κειμενο ειναι αντιγραφη απο αλλο φορουμ!!! :hello: :hello:
Άβαταρ μέλους
manousakas
 
Δημοσιεύσεις: 377
Εγγραφή: 26 Απρ 2011, 23:51

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό Adorable » 21 Ιούλ 2014, 01:15

Ωραίο κείμενο επιστημονικής προσέγγισης για το ψάρι αυτό! Συνήθως αποφεύγω να τα διαβάζω με την ιδέα ότι ο συγγραφέας έχει δει τα ψάρια μόνο σε φωτό.
Έχει δίκιο για τους γάστρους ή γαστρέλια τους οποίους παρέλειψα να αναφέρω και περνάνε από εμάς από τέλη Οκτωμβρίου έως τέλη Νοεμβρίου περίπου ( τουλάχιστον στα μέρη τα δικά μου Δ. Πέλ/νησο).

Επίσης, έχω ακούσει και εγώ για ψάρια 6-7 κιλά ποτέ δεν έχω δει όμως κανένα. Το μεγαλύτερο ψάρι που έχω θηρεύσει ήταν 4 κιλά περίπου στη Βόρεια Εύβοια αρχές Ιουνίου. Ήταν από τα λεγόμενα "ξερά" ( δεν βγαίνει τίποτα αν τα πιέσεις στη κοιλιά ) και μάλλον είναι τα στειράδια που αναφέρει ο φίλος στο κείμενό του. Μέτριο έως καλό το κρέας του... λίγο σκληρό.

Ο κέφαλος δεν θανατώνεται εύκολα με το μαχαίρι, λόγω θέσης του εγκέφαλού του. Έχω δει συναδέλφους προςπαθώντας, να κινδυνεύουν να κόψουν τα χέρια τους με τις μαχαίρες [-X και το ψάρι να παραμένει ζωντανό. Μόλις το φέρεις κοντά σου το πίανεις με το ένα χέρι λίγο κάτω από το κεφάλι στο σώμα του και το άλλο το περνάς πάνω από το ρύγχος βάζοντας τα δάκτυλά σου μέσα στα βράγχια, με μια αποφασιστική κίνηση του γυρνάς το κεφάλι προς την ράχη (να ακουμπήσει τη ράχη αλλιώς δεν πεθαίνει) και ....ακαριαίο τέλος!
Η κίνηση αυτή διαρκεί δευτ/τα όταν την μάθεις. Σε μεγάλο ψάρι θέλει να βάλουμε δύναμη για να γίνει.
Προσοχή στη ψαροβελόνα το περνάμε από τα μάτια ειδαλιώς θα το χάσουμε γιατί από το στόμα σκίζεται εύκολα.

Φιλικά
Α.
Adorable
 
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: 28 Ιουν 2014, 13:25

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό sotosdeep » 19 Οκτ 2015, 20:58

Για πες φίλε Adorable...

Πώς λέγεται αυτό:
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesyste ... 2_53765856.ΞΠΓ

Και πώς λέγεται αυτό:
http://1.bp.blogspot.com/-APpoivrnhIs/T ... %25CE%25B1.ξπγ

Και δείξε μας φωτό με αυτό το περιβόητο "νιάκι", να μου φύγει η περιέργεια.

Ευχαριστώ
Quotiescumque pescatum subaquanea fuscina eo, felicissimus ex mari domum revertor valdeque animus meus quiescit.
----------------
ΣΩΤΗΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
sotosdeep
 
Δημοσιεύσεις: 1417
Εγγραφή: 15 Μαρ 2007, 22:40
Τοποθεσία: ΧΑΛΚΙΔΑ

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό manousakas » 19 Οκτ 2015, 21:56

sotosdeep έγραψε:Για πες φίλε Adorable...

Πώς λέγεται αυτό:
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesyste ... 765856.jpg

Και πώς λέγεται αυτό:
http://1.bp.blogspot.com/-APpoivrnhIs/T ... E%25B1.jpg

Και δείξε μας φωτό με αυτό το περιβόητο "νιάκι", να μου φύγει η περιέργεια.

Ευχαριστώ


ριξε μια ματια εδω
http://psareuw.blogspot.gr/p/blog-page_23.html :hello: :hello:
Άβαταρ μέλους
manousakas
 
Δημοσιεύσεις: 377
Εγγραφή: 26 Απρ 2011, 23:51

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό mpourasg » 19 Οκτ 2015, 22:22

''Το υπόλοιπο ψάρι δεν έχει γευστική αξία''
Τελείως λάθος. Το ψάρι είναι πεντανόστιμο είτε ψητό είτε σούπα είτε με σαλτσα κοκινιστό. Έχει ωραίο άσπρο κρέας χωρίς καθόλου τι μυρωδιά του κέφαλου.
Προσωπική γνώμη
Άβαταρ μέλους
mpourasg
 
Δημοσιεύσεις: 451
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011, 22:24
Τοποθεσία: Σύρος

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό dicentrarchus » 19 Οκτ 2015, 22:43

.
Αλεξανδρος Ν.
Άβαταρ μέλους
dicentrarchus
 
Δημοσιεύσεις: 2345
Εγγραφή: 03 Οκτ 2008, 00:45
Τοποθεσία: Άττικα

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό thanasis28 » 20 Οκτ 2015, 04:18

Καλά που υπάρχουν και οι κέφαλοι και λέω ότι πιάνω και κάνα ψάρι που και που... :D

Υ.γ. Κολυμπάς.....βλέπεις κέφαλο στα 3-4 μέτρα.... σε βλέπει και αυτός..είναι ανήσυχος και ξεκινά να φύγει....βουτάς στον πάτο...και αντί να γίνει καπνός όπως τα άλλα ψάρια, αυτός κεφαλώνει πάνω σου.... Τους λατρεύω..
Άβαταρ μέλους
thanasis28
 
Δημοσιεύσεις: 837
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2011, 15:28

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό sotosdeep » 20 Οκτ 2015, 10:29

manousakas έγραψε:
ριξε μια ματια εδω
http://psareuw.blogspot.gr/p/blog-page_23.html :hello: :hello:


Εχω κοιτάξει ήδη φίλε μου. Αλλά άλλα λέει το ένα σάιτ, άλλα το άλλο, άλλες φωτό το ένα, άλλες το άλλο.... Εγώ μέχρι τώρα ήξερα (?) ότι το πρώτο είναι ο κλασικός κέφαλος και το δεύτερο το μυξινάρι, αυτό με τη χρυσή βούλα στο μάγουλο...

Ας πούμε εδώ ο φίλος από την Τουρκία.... Αυτό που έχει στο Νο 2 (Liza Aurata = Λίζα Χρυσίζουσα) το ξέρω για "μυξινάρι" (δες και τα περισσότερα από αυτά εδώ, κυρίως στις πρώτες φωτό: https://www.google.gr/search?q=liza+aur ... hQFi2mM%3A).
Και αυτό που έχει στο Νο 4 (Chelon Labrosus = Χείλων χειλαράς) το ξέρω ως "κέφαλο" ή μαυράκι, αυτό το ψάρι δηλαδή που έχει μεγάλα πάνω χείλη με εξωτερικά δόντια (?) σαν "βλατίδες". (δες χαρακτηριστικά αυτό: http://smolnikov.club/wp-content/upload ... aria_5.jpg)
Τελευταία επεξεργασία από sotosdeep και 20 Οκτ 2015, 10:59, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Quotiescumque pescatum subaquanea fuscina eo, felicissimus ex mari domum revertor valdeque animus meus quiescit.
----------------
ΣΩΤΗΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
sotosdeep
 
Δημοσιεύσεις: 1417
Εγγραφή: 15 Μαρ 2007, 22:40
Τοποθεσία: ΧΑΛΚΙΔΑ

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό sotosdeep » 20 Οκτ 2015, 10:33

mpourasg έγραψε:''Το υπόλοιπο ψάρι δεν έχει γευστική αξία''
Τελείως λάθος. Το ψάρι είναι πεντανόστιμο είτε ψητό είτε σούπα είτε με σαλτσα κοκινιστό. Έχει ωραίο άσπρο κρέας χωρίς καθόλου τι μυρωδιά του κέφαλου.
Προσωπική γνώμη

Θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε μου! Για το μυξινάρι συγκεκριμένα.
Χθες έφαγα ένα θηλυκό αυγωμένο πάνω από 1.5 κιλό και ήταν πραγματικά σούπερ. Παρ' όλα αυτά, τα στειράδια, τα αρσενικά με το σπέρμα, είναι πολύ νοστιμότερα, όπως έχει διαπιστώσει το δικό μου γευστικό αισθητήριο τουλάχιστον.
Quotiescumque pescatum subaquanea fuscina eo, felicissimus ex mari domum revertor valdeque animus meus quiescit.
----------------
ΣΩΤΗΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
sotosdeep
 
Δημοσιεύσεις: 1417
Εγγραφή: 15 Μαρ 2007, 22:40
Τοποθεσία: ΧΑΛΚΙΔΑ

Re: Μπάφα ή Κέφαλος?

Νέα δημοσίευσηαπό sotosdeep » 20 Οκτ 2015, 10:35

thanasis28 έγραψε:Καλά που υπάρχουν και οι κέφαλοι και λέω ότι πιάνω και κάνα ψάρι που και που... :D

Υ.γ. Κολυμπάς.....βλέπεις κέφαλο στα 3-4 μέτρα.... σε βλέπει και αυτός..είναι ανήσυχος και ξεκινά να φύγει....βουτάς στον πάτο...και αντί να γίνει καπνός όπως τα άλλα ψάρια, αυτός κεφαλώνει πάνω σου.... Τους λατρεύω..


:roll: :roll:
Φιλε δεν ξέρω που ψαρεύεις, αλλά μάλλον είσαι τυχερός αν εκεί οι κέφαλοι έχουν τέτοια συμπεριφορά. Εδώ (Χαλκίδα) κατά κανόνα ξεπνευμονιαζόμαστε για να πιάσουμε ψάρια της προκοπής (< κιλό) (αν και τα πιάνουμε ενίοτε και με επιφανειακό! :) )
Quotiescumque pescatum subaquanea fuscina eo, felicissimus ex mari domum revertor valdeque animus meus quiescit.
----------------
ΣΩΤΗΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
sotosdeep
 
Δημοσιεύσεις: 1417
Εγγραφή: 15 Μαρ 2007, 22:40
Τοποθεσία: ΧΑΛΚΙΔΑ

Επόμενο

Επιστροφή στο Βιβλιοθήκη ψαριών

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες