Σελίδα 1 από 1

Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Ιουν 2018, 20:55
από gabrielb
Στην αρχαιότητα παράλληλα με την θεμελίωση της ιατρικής επιστήμης, συμβάδιζε και η διατροφολογία.
Μια από τις αρχές της Ιπποκράτειος διατροφής ήταν ότι πρέπει να λαμβάνουμε σε ισορροπημένες ποσότητες τις γεύσεις του γλυκού, αλμυρού , ξινού ,πικρού και στυφού. Την ίδια θεωρία υποστήριζαν εκτός από τον Ιπποκράτη
και διάφοροι άλλοι γιατροί και θεραπευτές της αρχαιότητας όπως ο Διοσκουρίδης και ο Ασκληπειος.
Δυστυχώς στις μέρες μας επικρατούν οι γλύκες και αλμύρες τροφές που είναι και πιο εύγευστες , ενώ το στυφό είναι ίσως η πιο δυσεύρετη γεύση στην διατροφή μας.

Μια πρώτης τάξεως υπερτροφή που ευδοκιμεί στην λεκάνη της Μεσογείου είναι το Χαρούπι.
Ευδοκιμεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ειδικά στην Πελοπόννησο , Αττική και Κρήτη.
Με μια αναζήτηση στο google θα βρήκε εύκολα τα οφέλη για τον οργανισμό , ιδιαιτέρα για αθλητές και γυναίκες λόγο του μεγάλου ποσοστού σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Αρκετά σκληρό για τα δόντια των περισσοτέρων και αρκετά δύσπεπτο για το στομάχι αλλά παρόλα αυτά βρώσιμο στην αρχική του μορφή.
Προκειμένου να αποκομίσουμε στο μέγιστο την διατροφική του αξία , να το διατηρήσουμε και να το κάνουμε πιο εύπεπτο μπορούμε να εξάγουμε τα έλαια του με τον παραδοσιακό τρόπο.

Συγκομιδή.
Εικόνα
Η ιδανική εποχή για το μάζεμα του χαρουπιού είναι από τα τέλη του Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου ανάλογα με την περιοχή.
Ο καρπός θα πρέπει να είναι σκούρο καφέ σε όλο του το μήκος. Το μαζεύουμε με τα χέρια ή αν δεν φτάνουμε το τινάζουμε με κάποιο καλάμι.
Μπορούμε να μαζέψουμε και τους καρπούς που έχουν πέσει κάτω μιας και έχουν πολύ μεγάλη αντοχή και δεν χαλάνε εύκολα.
Όσο περισσότερο μείνει ο καρπός πεσμένος στο έδαφός ξεραίνεται , η στυφή γεύση γίνεται εντονότερη και η επεξεργασία του δυσκολότερη.

Τεμαχισμός.
Εικόνα
Αυτή είναι η πιο δύσκολη και επίπονη διαδικασία.
Χρησιμοποιώντας ένα καλό κλαδευτήρι το κόβουμε κάθετα σε κομμάτια 1.5 έως 2cm.
Αν υπάρχει κάποιο πάρα πολύ καλό multi το αλέθουμε περεταίρω αλλιώς το αποφεύγουμε γιατί θα καεί το μηχάνημα.
Εικόνα
Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρέσουμε τους σπόρους ,θα αποδεσμεύσει περισσότερες ουσίες κατά τον βρασμό , ευκολότερα και θα ελένξουμε αν είναι χαλασμένο ή περιέχει μαμούνια και σκουλήκια.

Βρασμος
Καλύπτουμε με νερό τουλάχιστον 2 δάχτυλα πάνω από τα τεμαχισμένα χαρούπια σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να φύγει το μεγαλύτερο ποσοστού του νερού και να πάρει το υγρό
μια ρευστή υφή σαν αραιό μέλι.
Όσο περισσότερο τα βράζουμε τόσο περισσότερες ουσίες αποδεσμεύουν αλλά η γεύση γίνεται όλο και πιο στυφή.
Κατά τον βρασμό το άρωμα που βγάζει είναι κάπως δυσάρεστο. Είναι φυσιολογικό.

Στράγγισμα.
Όταν τελειώσει ο βρασμός τα στραγγίζουμε πιέζοντας τα δυνατά με μία κουτάλα και ένα καλό σουρωτήρι.
Εικόνα

Συσκευασία και αποθήκευση.
Εικόνα
Όταν το υγρό που έχει μείνει κρυώσει καλά και χάσει δια της εξάτμισης το περισσότερο νερό,
το αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα ή σε πλαστικά αν έχουμε φτιάξει μεγάλες ποσότητες και θέλουμε να το καταψύξουμε.
Όταν κάτσει θα διαχωριστεί σε 2 μέρη. Το μέρος που είναι στον πάτο είναι πιο παχύρρευστο και σαφώς πιο δυσάρεστα στυφό αλλά θα περιέχει και περισσότερες ουσίες.
Το συντηρούμε στο ψυγείο αν πρόκειται να το καταναλώσουμε σε καθημερινή βάση ή στην κατάψυξη για μακρά διάρκεια.
Αν δούμε ότι στην επιφάνεια του υγρού με τον καιρό δείξει δείγματα αλλοίωσης τα αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Το υπόλοιπο δεν επηρεάζετε.

Κατανάλωση
Για να πάρουμε το μέγιστο των ουσιών κάλο θα ήταν να το ανακατεύουμε πριν την χρήση. Η γεύση του είναι γλυκιά και στυφή. Αν σας ενοχλεί το στυφό μέρος μην το ανακατέψετε και
να παίρνεται από το πάνω μέρος.
Μια κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι αρκετή. Γυναίκες με προχωρημένη οστεοπόρωση και αθλητές θα πρέπει να παίρνουν 2 κουταλιές.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την δομημένη ιατρική θεραπεία για την οστεοπόρωση όσο θαυματουργό και να ακούγεται σε διάφορα site.

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το χαρούπι.

Η μονάδα μέτρησης του χρυσού "καράτι" προέρχεται από το χαρούπι.
Από wikipedia
Η λέξη "καράτι" προέρχεται από την ελληνική λέξη κεράτιο, που αναφέρεται στους σπόρους του χαρουπιού (ξυλοκέρατου - Ceratonia siliqua).
Επειδή τα κεράτια (σπόροι χαρουπιού) έχουν την ιδιότητα να έχουν αρκετή ομοιομορφία στο μέγεθος και να διατηρούν το βάρος τους αναλλοίωτο, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, γι αυτό οι χρυσοχόοι και αργυροχόοι της Βενετίας τους χρησιμοποιούσαν ως μονάδα βάρους για τη μέτρηση του βάρους των πολύτιμων λίθων και μετάλλων. Την εποχή εκείνη ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει μερικούς σπόρους κερατίων στην αγορά και να ζυγίσει το πολύτιμο εμπόρευμα για επαλήθευση.

Το καρδιόξυλό της χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλογλυπτική, την τορνευτική και τη βαρελοποιία ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της στη βυρσοδεψία και τη βαφική. Τα χαρούπια και στη παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών. Ακόμα αλευροποιούνται και χρησιμοποιούνται στη παρασκευή ενός θρεπτικού αλευριού κατάλληλου για βρεφικούς κοιλόπονους και παιδικές γαστρεντερίτιδες. Από τα σπόρια τους εξάγεται μία κολλώδης ουσία (κόμμι) χρήσιμη στη χαρτοβιομηχανία καθώς και ως στερεωτικό σε διάφορα τρόφιμα. Το ξύλο της χαρουπιάς χρησιμοποιείται σε ξύλινες διακοσμήσεις.

Αποτελεί πρώτης τάξεως τροφή σχεδόν για όλα τα ζώα εκτροφής

Στης δύσκολες εποχές για την χώρα μας όπως ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος υπήρξε βασική τροφή για τους πεινασμένους.

ΥΓ Ο καιρός είναι χάλια , με έχει πιάσει η μέση μου και όλο αυτό με κάνει ψηφιακά αποδοτικό.

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Ιουν 2018, 20:59
από ΛΟΥΠΗΣ
Καταπληκτικός!!!! =D>

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Ιουν 2018, 23:14
από giannis29
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Ιουν 2018, 23:52
από νικηφ
Συγχαρητηρια ευχαριστουμε!

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Ιουν 2018, 09:21
από xareas
Πολύ ωραία σκέψη.
Μου θύμησες όταν ήμασταν μικρά με τα ξαδέρφια μου και κάναμε κάμπινγκ λίγο πριν τον Τύρο μαζεύαμε χαρούπια και τα μασουλάγαμε,έχουν χαρακτηριστική γεύση.
Μας λέγανε οι μεγάλοι τότε ότι τα δίναν σαν τροφή στα γουρούνια.
Αυτό που έφτιαξες είναι σαν πάστα κάπως,το απλώνεις στο ψωμί αντί για μαρμελάδα.

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Ιουν 2018, 09:54
από mike_m
στην Κρήτη έλλειψη κριθάλευρου στα χρόνια της κατοχής καναν ψωμί από χαρουπαλευρο μου έλεγε η θεία μου. Το άσπρο ψωμί ηταν πολυτέλεια ακόμη και πρίν και μετά την κατοχη.

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Ιουν 2018, 21:52
από Giorkos
Στη Κύπρο ήταν γνωστό σαν ο μαύρος χρυσός !!!!

Η όπως το λέγαν τα εγφλεζακια που μας το έκλεβαν black gold !!

Γιώργος

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Ιουν 2018, 21:59
από ΤΑΙΤΙΝΟΣ
Α -πί- στευ- τος! :)

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Ιουν 2018, 23:04
από hanos
Και με κοροϊδεύουν όταν με βλέπουν και τα μασουλάω .........ο πάππους με φίλευε κάτι χοντρά και ολόγλυκα στη Μάνη όταν και γω ήμουν πιτσιρίκος.......τώρα στην πρώτη μπουκιά αναμνήσεις !!!!!!!
Να είσαι καλά μάγκα μου :thumbsup: :hello:

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Ιουν 2018, 23:39
από spearhunter79
Μασιέται σκέτο η θα φύγουν τα σφραγίσματα και που το βρίσκουμε?βιολογικά προιόντα?

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Ιουν 2018, 23:51
από gabrielb
spearhunter79 έγραψε:Μασιέται σκέτο η θα φύγουν τα σφραγίσματα και που το βρίσκουμε?βιολογικά προιόντα?

Αν έχεις υγιή δόντια όταν είναι φρέσκο τρώγεται κανονικά. Αν μείνει στο έδαφος και ξεραθεί θα δυσκολευτείς. Είναι λίγο δύσπεπτο σαν τροφή αλλά δεν χρειάζεται να φας πολλά.
Μπορείς να το αγοράσεις σε καταστήματα που πουλάνε βιολογικά προϊόντα της Κρήτης. Στα καταστήματα αναφέρεται ως χαρουπόμελο. Με τα σύγχρονα μέσα κατεργασίας (αφυγραντήρες φυγοκεντρικά κτλ) η γεύση του είναι
καλύτερη , πιο ήπια και γλυκιά. Περίπου στα 6-7 ευρώ τα 300 - 400 γραμμάρια.

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Ιουν 2018, 13:00
από ΠανΠαν
Γαβριλο, μήπως αντί για χαρουπελαιο εννοείς χαρουπομελο?

Το έχω δοκιμάσει και η υφή του μοιάζει με τη μελασσα...

Re: Φτιάξτε δικά σας superfoods για το ψάρεμα. Χαρουπέλαιο.

Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Ιουν 2018, 18:40
από gabrielb
ΠανΠαν έγραψε:Γαβριλο, μήπως αντί για χαρουπελαιο εννοείς χαρουπομελο?

Το έχω δοκιμάσει και η υφή του μοιάζει με τη μελασσα...


Το ίδιο πράγμα είναι, γενικός το λένε χαρουπόμελο αλλά χαρουπέλαιο είναι πιο "επιστημονικός" όρος.