• Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση
  • Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση
  • Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση
  • Ανακοινώσεις
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Είναι δυνατόν?

Ψάρια,ιστορίες καί τρόποι ψαρέματος

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό peskandritsas » 13 Οκτ 2018, 08:22

καλημέρα :wave:
Ωραίο ψάρι, μεγάλο και παχύ. :hello:
Μπράβο φίλε καλά κανεις και εισαι χαρούμενος, θα το καταλάβεις οταν το φάς.. :D
εγω μια φορά εχω πιασει ενα ψάρι 4 κιλά.
Λέω οτι ηταν μυξινάρι μονο εξαιτίας της απιστευτης γλύτσας που με γέμισε παντού μεχρι να το ακινητοποιήσω.
Το ψησαμε το ίδιο βράδυ στα κάρβουνα και ήταν πράγματι πολύ νόστιμο.
Άβαταρ μέλους
peskandritsas
 
Δημοσιεύσεις: 807
Εγγραφή: 26 Ιούλ 2009, 20:51

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό νικηφ » 13 Οκτ 2018, 10:30

Μπραβο, καλοφαγωτο!

Νιακι, λαυχινος, βελανια;

Υπαρχουν φωτο ή καποιο λινκ για να τα μαθουμε;
Νομιζω οτι υπαρχει ενα παλιοτερο ποστ περι κεφαλων.

Ολα τα μυξιναρια εχουν γλιτσα;( εξου και το ονομα)
Τα περισσοτερα που εχω πιασει ειχαν τα κιτρινα στους κροταφους αλλα οχι γλιτσα
νικηφ
 
Δημοσιεύσεις: 156
Εγγραφή: 30 Ιουν 2016, 15:17

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό Γιώργος Χ. » 13 Οκτ 2018, 11:32

pillius έγραψε:ωραίο ψάρι!

ιχθυολόγος δεν είμαι, αλλά ο Κουτσογιαννόπουλος λέει μέγιστο βάρος 2,5 κιλά, συνήθως 1,5 κιλό.
εγώ το μεγαλύτερο που έχω πάρει ήταν 1,2 κιλά.
Το δικό σου όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο :)
αλήθεια το ζύγισες;


Για να είμαι ειλικρινείς δεν το ζύγισα αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο
Γιώργος Χ.
 
Δημοσιεύσεις: 196
Εγγραφή: 29 Δεκ 2013, 20:38
Τοποθεσία: πάτρα

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό Γιώργος Χ. » 13 Οκτ 2018, 11:45

mojo έγραψε:Ωραίο ψαρι..
Χαρακτηριστικό του εκτός απ Το πορτοκάλι στίγμα στο μάγουλο είναι φυσικά και η γλίτσα σε όλο του Το σώμα.
Το μυξυναρι υπ όψιν ότι κάνει και ωραία σούπα.
Πόσο είναι φίλε μου το ζυγισες;
Κοντά στα 2,5 κιλα ισως; Εκτός κ αν πέφτω έξω.
Εγώ το μεγαλύτερο που έχω πιάσει είναι 1,400 αλλά έχω ακούσει διαφορες ιστοριες για πολύ μεγαλύτερα έως κ 4 κιλά.
Σχετικά καλό κρέας (για τα δικά μου γουστα)
Το κορυφαίο είδος από νοστιμιά αδιαμφισβήτητα είναι το στειραδι.
Το αρσενικό της μπάφας δηλαδη.
Χαρακτηριστικό τους το πλακουτσωτο κεφάλι,
η παχιά βλεννα-ζελέ που καλύπτει τα ματια
Και πολλές φορές το κίτρινο χρώμα στα πλαϊνά και κοιλιακα πτερύγια.


Κάπου εκεί το κάνω και εγώ γύρω στα 2,5 βαριά τρία. Τα μηξύνια αυτό τον καιρό έχουν πράγματι πολύ γλίτσα (μύξα) απο όπου μάλλον προκύπτει και το αντίστοιχο όνομα. Τώρα για σούπα εξαρτάται τα γούστα. Πάντος πετάλι και στη σχάρα αυτό και το παραπάνω είδος που αναφέρεις με μπόλικο αλατάκι είναι πραγματικά νόστιμο.
Γιώργος Χ.
 
Δημοσιεύσεις: 196
Εγγραφή: 29 Δεκ 2013, 20:38
Τοποθεσία: πάτρα

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό Γιώργος Χ. » 13 Οκτ 2018, 11:47

stelarasA'MAK έγραψε:Lisa-aurata.
Aναπαραγεται Αύγουστο με Νοεμβρη.
Φτάνουν άνετα τα 5 -6 κιλά( σε "άγρια" μέρη...)
Έχει συλληφθεί στο λιμάνι της Πάτρας 10 κιλό κομμάτι...όπως καταλαβαίνεις το δικό σου είναι...μωρό.. :D :grin:
Καλοφαγωτο!!!


5 - 6 και δέκα κιλά :shock: τί είπες τώρα? Αυτά τα ψάρια προφανώς εξαφανιζόλ
Γιώργος Χ.
 
Δημοσιεύσεις: 196
Εγγραφή: 29 Δεκ 2013, 20:38
Τοποθεσία: πάτρα

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό Γιώργος Χ. » 13 Οκτ 2018, 11:50

peskandritsas έγραψε:καλημέρα :wave:
Ωραίο ψάρι, μεγάλο και παχύ. :hello:
Μπράβο φίλε καλά κανεις και εισαι χαρούμενος, θα το καταλάβεις οταν το φάς.. :D
εγω μια φορά εχω πιασει ενα ψάρι 4 κιλά.
Λέω οτι ηταν μυξινάρι μονο εξαιτίας της απιστευτης γλύτσας που με γέμισε παντού μεχρι να το ακινητοποιήσω.
Το ψησαμε το ίδιο βράδυ στα κάρβουνα και ήταν πράγματι πολύ νόστιμο.


Καλημέρα , σίγουρα είναι νόστιμα, έχω τσακώσει αρκετά 700άρια έως κιλό και είναι αρκετά ωραία
Γιώργος Χ.
 
Δημοσιεύσεις: 196
Εγγραφή: 29 Δεκ 2013, 20:38
Τοποθεσία: πάτρα

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό Γιώργος Χ. » 13 Οκτ 2018, 12:01

νικηφ έγραψε:Μπραβο, καλοφαγωτο!

Νιακι, λαυχινος, βελανια;

Υπαρχουν φωτο ή καποιο λινκ για να τα μαθουμε;
Νομιζω οτι υπαρχει ενα παλιοτερο ποστ περι κεφαλων.

Ολα τα μυξιναρια εχουν γλιτσα;( εξου και το ονομα)
Τα περισσοτερα που εχω πιασει ειχαν τα κιτρινα στους κροταφους αλλα οχι γλιτσα


Λαυχίνος μιάζει πολύ με το μηξύνι, έχει πιό παχύ προφίλ, ελάχιστο χρυσαφί στα μάγουλα και καμιά φορά μόνο στο ένα, τα εντόσθια είναι σχεδόν λευκά, απαντάται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου (πιθανόν και αλλού, κορινθιακό δεν έχω δεί ποτέ) και είναι νόστιμο.
Βελάνι είναι πραγματικά άνοστο, το χειμώνα στην αναπαραγωγική περίοδο είναι νοστιμότατο.
Όλοι οι κέφαλοι έχουν διαφορετικές (λαϊκές) ονομασίες απο περιοχή σε περιοχή όπως και τα περισσότερα ψάρια.
Γιώργος Χ.
 
Δημοσιεύσεις: 196
Εγγραφή: 29 Δεκ 2013, 20:38
Τοποθεσία: πάτρα

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό skopdolfin » 13 Οκτ 2018, 12:20

Πάλι καλά που δεν άκουσες τον κ. Λαδιά..... :) :) :)

Ψαρούκλα........πετάλι και στα κάρβουνα γρήγορα με παγωμένη ΜΑΜΟΣ!!!

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
There is a dolphin....dormant....in all of us (Jacques Mayol, Dolphin Man).
Άβαταρ μέλους
skopdolfin
 
Δημοσιεύσεις: 1753
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 12:12
Τοποθεσία: Πεπάρηθος.

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό jimmy76gr » 13 Οκτ 2018, 13:14

skopdolfin έγραψε:Πάλι καλά που δεν άκουσες τον κ. Λαδιά.....

Ψαρούκλα........πετάλι και στα κάρβουνα γρήγορα με παγωμένη ΜΑΜΟΣ!!!

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

[-X ε όχι και μΑμος... :D πόλεμος στο καρτέλ της αθηναϊκής ζυθοποιίας...δοκίμασε και κάτι άλλο...θα χαλάσει το μεγαλείο του ψαριού.
Φυσικά μπράβο και στο φίλο για το όμορφο ψαρι
κανω ενα τσιγαρο και την κανω...(το έκοψα!!!)
Άβαταρ μέλους
jimmy76gr
 
Δημοσιεύσεις: 1067
Εγγραφή: 21 Ιούλ 2013, 11:55
Τοποθεσία: πετρουπολη-τροιζηνια

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό Γιώργος Χ. » 13 Οκτ 2018, 13:53

ΛΟΥΠΗΣ έγραψε:Τρόπαιο ...... ΜΠΡΑΒΟοοοοο!!!

underworld έγραψε:Τόσο σπάνιο ψάρι κ πήγες κ το σκότωσες ρε φίλε... τί να πω... ελπίζω να το ξανακάνεις πολύ σύντομα :yahoo:


:hello:
Γιώργος Χ.
 
Δημοσιεύσεις: 196
Εγγραφή: 29 Δεκ 2013, 20:38
Τοποθεσία: πάτρα

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό dicentrarchus » 13 Οκτ 2018, 15:27

gnikolud έγραψε:
IMG_0446.JPG
IMG_0447.JPG


Αυτό που διάβασα από την κλείδα (βιβλίο με επιστημονικές ονομασίες ψαριών) το μυξιναρι φτάνει τα 50 εκ. Και ο Κέφαλος τα 45εκ.

gnikolud έγραψε:
IMG_0446.JPG
IMG_0447.JPG


Αυτό που διάβασα από την κλείδα (βιβλίο με επιστημονικές ονομασίες ψαριών) το μυξιναρι φτάνει τα 50 εκ. Και ο Κέφαλος τα 45εκ.


ωραία η παράθεση σου φίλε.
Στο τμήμα επιστήμων της θάλασσας είσαι ?

Επέτρεψε μου να αναφέρω πως έχει με τα είδη στην φώτο από το βιβλίο κλείδα προσδιορισμού.
Το πάνω ψάρι είναι Mugil cephalus Το Mugil cephalus που ζει όλο το χρόνο σε υφάλμυρα οικοσυστηματα αναπαραγετε στην ανοικτή θάλασσα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. Στην Βορειο Ελλάδα το λένε και Νιάκι, στο Μεσολογγι μπάφα, αλλού μυξινάρι κτλ. Στη Λιμνοθαλασσα του Μεσολογγίου και σε άλλες λιμνοθάλασσες κλείνουν μια ρηχή έκταση (με καλάμια παλαιότερα) με πλαστικό πλέγμα πλέον και ο ονομάζουν λιβάρι ή διβάρι. Εκεί παγιδεύει τους Mugil cephalus μέσα μαζί με άλλα είδη και όταν έρχεται η εποχή αναπαραγωγής δεν μπορούν να βγουν στην ανοικτή θάλασσα. Εκεί τα αποχιάζουν και φτιάχνουν το περίφημο αυγοτάραχο. Τα πτερίγια τους κιτρινίζουν λίγο, έχει πολύ φαρδύ κεφάλι και τα μάτια του έχουν μια διαφανη μεμβράνη που τα καλύπτει 150% σαν άλιεν. :D


Το ποιο κοινό είδος στην νησιωτική κυριώς, αλλα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, μακριά από υφάλμυρα νερά είναι το Chelon labrosus . Έχει πολλές φορές μια κίτρινη βούλα στα βραγχιακά επικαλύματα (συνήθως τα αρσενικά). Έχει επίσης χαρακτηριστικό παχύ άνω χείλος , σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα είδη της οικογενείας Mugilidae, με κάποιους υποδοχείς γεύσης. Όταν ξελεπιάζεις τα μεγάλα θηλυκά τον Φλεβάρη και τον Μάρτη που είναι η εποχή αναπαραγωγής τους η ράχη τους έχει μπλε ελεκτρικ αποχρώσεις, ενώ τα αρσενικά ελαφρά κιτρινοπράσινη απόχρωση. Το έχω ακούσει και κέφαλο, μαυράκι, μπάφα, κτλ αναλογα τα μέρη.

Το ψάρι που κρατάει ο φίλος είναι του γένους Liza, και μάλλον (αν και η φώτο δεν είναι καλή) πρόκειται για το Liza aurata. Σχεδόν όλα τα είδη του γένους Liza αναπαραγονται στη Μεσόγειο τους φθινοπορινους μηνες στην ανοιχτή θάλασσα. Ζουν επίσης κυριώς σε υφάλμυρα οικοσυστήματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ανάλογα το είδος. Το πανω χείλος δεν είναι παχύ, έχει δυνατή ουρά, και κάποια είδη έχουν επίσης μεμβράνη γύρω από τα μάτια τους.

Τα ποιο κοινά στην Ελλάδα είναι το Liza aurata, Liza ramada, Liza saliens

Αλεξανδρος Ν.
Άβαταρ μέλους
dicentrarchus
 
Δημοσιεύσεις: 2374
Εγγραφή: 03 Οκτ 2008, 00:45
Τοποθεσία: Άττικα

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό CARPENTER » 14 Οκτ 2018, 19:20

Ωραίο ψάρι .........................................................

Ψαρούκλα .....................................


=D> =D> =D>
Η καμήλα δε κοιτάει ποτέ τη καμπούρα της.

Δείτε τη δουλειά μας στο Facebook.

Lillisbros Furniture

Υιοί Στεφ. Λιλλή ΟΕ
Άβαταρ μέλους
CARPENTER
 
Δημοσιεύσεις: 5304
Εγγραφή: 13 Απρ 2010, 23:13
Τοποθεσία: ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΜΗΛΟΣ

Re: Είναι δυνατόν?

Νέα δημοσίευσηαπό gnikolud » 15 Οκτ 2018, 21:45

dicentrarchus έγραψε:
gnikolud έγραψε:
IMG_0446.JPG
IMG_0447.JPG


Αυτό που διάβασα από την κλείδα (βιβλίο με επιστημονικές ονομασίες ψαριών) το μυξιναρι φτάνει τα 50 εκ. Και ο Κέφαλος τα 45εκ.

gnikolud έγραψε:
IMG_0446.JPG
IMG_0447.JPG


Αυτό που διάβασα από την κλείδα (βιβλίο με επιστημονικές ονομασίες ψαριών) το μυξιναρι φτάνει τα 50 εκ. Και ο Κέφαλος τα 45εκ.


ωραία η παράθεση σου φίλε.
Στο τμήμα επιστήμων της θάλασσας είσαι ?

Επέτρεψε μου να αναφέρω πως έχει με τα είδη στην φώτο από το βιβλίο κλείδα προσδιορισμού.
Το πάνω ψάρι είναι Mugil cephalus Το Mugil cephalus που ζει όλο το χρόνο σε υφάλμυρα οικοσυστηματα αναπαραγετε στην ανοικτή θάλασσα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. Στην Βορειο Ελλάδα το λένε και Νιάκι, στο Μεσολογγι μπάφα, αλλού μυξινάρι κτλ. Στη Λιμνοθαλασσα του Μεσολογγίου και σε άλλες λιμνοθάλασσες κλείνουν μια ρηχή έκταση (με καλάμια παλαιότερα) με πλαστικό πλέγμα πλέον και ο ονομάζουν λιβάρι ή διβάρι. Εκεί παγιδεύει τους Mugil cephalus μέσα μαζί με άλλα είδη και όταν έρχεται η εποχή αναπαραγωγής δεν μπορούν να βγουν στην ανοικτή θάλασσα. Εκεί τα αποχιάζουν και φτιάχνουν το περίφημο αυγοτάραχο. Τα πτερίγια τους κιτρινίζουν λίγο, έχει πολύ φαρδύ κεφάλι και τα μάτια του έχουν μια διαφανη μεμβράνη που τα καλύπτει 150% σαν άλιεν. :D


Το ποιο κοινό είδος στην νησιωτική κυριώς, αλλα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, μακριά από υφάλμυρα νερά είναι το Chelon labrosus . Έχει πολλές φορές μια κίτρινη βούλα στα βραγχιακά επικαλύματα (συνήθως τα αρσενικά). Έχει επίσης χαρακτηριστικό παχύ άνω χείλος , σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα είδη της οικογενείας Mugilidae, με κάποιους υποδοχείς γεύσης. Όταν ξελεπιάζεις τα μεγάλα θηλυκά τον Φλεβάρη και τον Μάρτη που είναι η εποχή αναπαραγωγής τους η ράχη τους έχει μπλε ελεκτρικ αποχρώσεις, ενώ τα αρσενικά ελαφρά κιτρινοπράσινη απόχρωση. Το έχω ακούσει και κέφαλο, μαυράκι, μπάφα, κτλ αναλογα τα μέρη.

Το ψάρι που κρατάει ο φίλος είναι του γένους Liza, και μάλλον (αν και η φώτο δεν είναι καλή) πρόκειται για το Liza aurata. Σχεδόν όλα τα είδη του γένους Liza αναπαραγονται στη Μεσόγειο τους φθινοπορινους μηνες στην ανοιχτή θάλασσα. Ζουν επίσης κυριώς σε υφάλμυρα οικοσυστήματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ανάλογα το είδος. Το πανω χείλος δεν είναι παχύ, έχει δυνατή ουρά, και κάποια είδη έχουν επίσης μεμβράνη γύρω από τα μάτια τους.

Τα ποιο κοινά στην Ελλάδα είναι το Liza aurata, Liza ramada, Liza saliens



είσαι σωστός και μπήκες σε βαθιά ιχθυολογίας που ομολογώ ότι ήθελα να αποφύγω. Αφενός γιατί δεν ενδιαφέρει (νομίζω) τη συντριπτική πλειοψηφία των αγαπητών συναδέλφων ψαροκυνηγών και αφετέρου γιατί δεν είμαι ούτε εγώ ιχυολόγος (παρόλο που στα πανεπιστημιακά μου χρόνια λίγο έλλειψε να καταλήξω εκεί). Πάμε λοιπόν μια ξενάγηση σε αυτό το μαγικό, για κάποιους, κόσμο χωρίς ίχνος επίδειξης και προσφέροντας απλά γνώσεις, που ομολογώ με τόση χαρά έχω λάβει από αυτό το forum σε διάφορα άλλα θέματα.
Υπάρχουν χιλιάδες είδη ιχθύων και είναι από τα καθήκοντα ενός ιχθυολόγου το να μπορεί να τα αναγνωρίσει. Όπλο του σε αυτή του την προσπάθεια είναι οι κλείδες προσδιορισμού (που όπως ανέφερα σε προηγούμενο post) είναι βιβλία μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίηση των ψαριών που έχουν αλιευθεί. Η συγκεκριμένη οικογένεια Mugilidae, παρουσιάζει μέλη με επιμήκες σώμα, λίγο ως πολύ κυλινδρικό. Το κεφάλι τους είναι φαρδύ και πεπλατυσμένο στην κορυφή. Τα μάτια ορισμένων έχουν κάλυψη από ιστό με λιπώδη υφή. Τα κοιλιακά τους πτερύγια είναι δύο, εμφανώς διαχωρισμένα μεταξύ τους με το 2ο να έχει 8 μαλακές άκανθες. Τα λέπια τους είναι μεγάλα, κυκλικά ή κτενοειδή και ορισμένα είδη φτάνουν τα 100εκατοστά. Συνήθως είναι κοπαδιαστά σε παράκτιες περιοχές, εισέρχονται σε λιμνοθάλασσες και ποτάμια για να τραφούν, αλλά αναπαράγονται ως επί το πλείστον σε θάλασσες.Τρέφονται με μικρά φυτά και ασπόνδυλα και τόσο τα αυγά τους, όσο και οι λάρβες τους (νεογνά ας τα πούμε) είναι στα πελάγη. Το mugil cephalus έχει 8 άκανθες στο εδρικό του πτερύγιο (το πτερύγιο κοντά στον πρωκτό του). Το mugil capurii έχει 9. Το liza saliens έχει 2-8 ραβδώσεις στα λέπια του τα οποία καλύπτουν το άνω μέρος της κεφαλής και του σώματος. Το liza ramada έχει λέπια στην κεφαλή τα οποία εκτείνονται μέχρι τα ρουθούνια και έχει κάπως κυκλικό τελείωμα στη γνάθο και ένα μελανό σημείο στο θώρακα. Το liza aurata είναι αντίστοιχα πιο μυτερό και χωρίς αυτό το μελανό σημάδι. Για κάθε ένα από αυτά θα μπορούσαμε να γράψουμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία νομίζω δεν έχουν τόση μεγάλη σημασία.. Τα liza carinata, mugil capurii δεν αλιεύονται στην Ελλάδα. Τέλος να πω ότι αν χάλασα το ποστ, σορρυ δεν είχα τέτοια διάθεση και φυσικά το σεβασμό μου στο φίλο που το έπιασε (εγώ δεν έχω αξιοθεί ακόμα..)
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
gnikolud
 
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: 26 Ιούλ 2016, 18:45

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Ψαρέματα και τεχνικές

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Shurik και 11 επισκέπτες